Бивш служител на ЦРУ: Тръмп консолидира контрола върху разузнаването

  • 30 юли 2019 10:18

  • 393
  • 0
Бивш служител на ЦРУ: Тръмп консолидира контрола върху разузнаването
© Getty (архив)

Експерти предупреждават, че разместванията в ръководството на американското разузнаване са опасност за демокрацията в САЩ, пише френският седмичник "Експрес". След като директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс се оттегли от поста на 15 август, той ще бъде заменен от конгресмена републиканец Джон Ратклиф, според президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. Ратклиф е ултраконсервативен републиканец, който беше избран в Камарата на представителите по време на предишния президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, но бързо подкрепи националистическата и протекционистка  линия на сегашния президент.

Оттеглянето на Коутс позволява да се премахне един критичен глас в момент, когато президентът Тръмп води официално кампания за преизбирането си, подчертава политологът Жан-Ерик Брана, политолог, специализиран в американската политика. Назначаването на поддръжник на Тръмп ще позволи на президента да наблегне на опасностите от имиграцията - тема, която му носи преимущества, но Дан Коутс отхвърляше категорично.

Британският в. "Гардиън" подчертава, че според бивши служители от разузнаването, номинацията на неопитния, но лоялен поддръжник на Тръмп за ръководител на разузнаването на САЩ, е опит да се "неутрализират" американските шпионски агенции като независим и обективен глас по световните дела. Според закона, който определя ролята на националното разузнаване на САЩ, до потвърждаването на назначението на приемника на директора на разузнаването, първият заместник-директор изпълнява длъжността. В този случай това е Сю Гордън, която има три десетилетия опит в разузнаването. Всеки опит да се нарушат правилата и тя да бъде отстранена ще засили усещането сред американските разузнавателни агенции, че са подложени на нападение.

"Тръмп консолидира личния си контрол над разузнавателната общност", заяви Ролф Мауат-Ларсен, бивш служител на ЦРУ, цитиран от в. "Гардиън". Според него директорите на ФБР и ЦРУ са с все по-вързани ръце, когато става дума за обективни разузнавателни оценки, рискувайки да бъдат уволнени за нещо, което противоречи на възгледите на президента, а Тръмп постига бавно безпрецедентна концентрация на властта. Не е ясно дали Ратклиф ще успее да получи одобрението на Сената. Политическите му пристрастия и липсата на опит ще станат обект на задълбочени проверки, но републиканското мнозинство като цяло беше дисциплинирано да следва желанията на Тръмп, отбелязва в. "Гардиън".

Републикански сенатори изразиха снощи колебание да подкрепят президентския избор за директор на националното разузнаване на САЩ, подчертава в. "Ню Йорк таймс". В личен разговор някои изразиха съмнения за евентуалното му назначение, повтаряйки опасенията на експерти и сенатори от Демократическата партия, че той може да е прекалено неопитен и прекалено склонен да политизира поста, от който се очаква политическа безпристрастност.

Номинираният от Тръмп кандидат ще срещне затруднения да убеди сенаторите да потвърдят назначението му, заявяват сенатори от Републиканската партия.

Сенатори от Демократическата партия изразиха притеснения, че Ратклиф няма да се изправи срещу Тръмп, когато президентът изразява мнения за Иран и Северна Корея, които противоречат на оценките на анализаторите от разузнаването. Основният разузнавателен опит на Ратклиф е в "разпространението на теориите на конспирацията на Тръмп", заяви сенатор Рон Уайдън, демократ от щата Орегън. "Конгресменът Ратклиф е най-политически пристрастният и най-слабо квалифицираният индивид, номиниран някога за директор на националното разузнаване", добави сенаторът, цитиран от в. "Ню Йорк таймс".

Защитниците на Ратклиф сред републиканците настояват, че той е безпристрастен и смятат, че политическата му настоятелност е като цяло функция на текущия момент. Ратклиф изпитва по-голямо уважение към разузнавателната общност и силите на реда от мнозина в своя кръг, подчертават поддръжниците му.

Последвайте канала на

БТА
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини