Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на Тръмп, блокиращо оръжейни продажби за Саудитска Арабия

  • 30 юли 2019 07:13

  • 1650
  • 0
Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на Тръмп, блокиращо оръжейни продажби за Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския върху законопроект, приет от Конгреса, предвиждащ да бъдат спрени продажбите на определени оръжия за Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С 45 срещу 40 гласа Сенатът не успя да достигне необходимите две трети от всички гласове, за да преодолее президентското вето. Петима от общо 53-мата републиканци в камарата гласуваха против ветото на президента, който е техен съпартиец. Петнайсет сенатори изобщо не гласуваха.

Очакваше се Сенатът да опита да отхвърли ветото на Тръмп и върху още два други законопроекта за блокиране на оръжейни продажби за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни.

През май правителството на Тръмп обяви, че ще пристъпи към осъществяването на продажби във военната сфера на стойност над 8 милиарда долара, заобикаляйки процедура за разглеждането им в Конгреса.

Законопроектът за отхвърляне на ветото, който не успя да мине, щеше да блокира продажбата на високоточни управляеми боеприпаси на компанията "Рейтиън" и свързаното с тях оборудване.

Опитът на Конгреса имаше за цел да окаже натиск на саудитското правителство да подобри досието си в сферата на човешките права и да направи повече за избягването на цивилни жертви във войната в Йемен, където Саудитска Арабия и ОАЕ оглавяват кампания на въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Нагласите в Конгреса към Саудитска Арабия се влошиха след убийството на саудитския журналист и коментатор на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, американски гражданин, в саудитско консулство в Турция миналата година.

Тръмп беше заявил, че прекратяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия ще навреди на отношенията с дългогодишен съюзник на САЩ и на американската конкуретноспособност. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1650 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини