САЩ сключиха споразумение за ограничаване на мигрантския поток с Гватемала

  • 27 юли 2019 08:34

  • 332
  • 0
САЩ сключиха споразумение за ограничаване на мигрантския поток с Гватемала
© gettyimages (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския сключи вчера миграционно споразумение с Гватемала, което определя централноамериканската държава като безопасна трета страна, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Споразумението беше подписано от Тръмп и гватемалския вътрешен министър Енрике Дегенхарт в Овалния кабинет. Тръмп каза, че "сега президентът на Гватемала Джими Моралес има приятел в САЩ, а не враг" и, че е било удоволствие да се работи с Гватемала, с която отношенията ще са чудесни през много години занапред.

Гватемалското правителство каза, че "с оглед преодоляване на нежелани икономически и социални последици", двете страни са "засилили диалога", за да намерят краткосрочни, средносрочни и дългосрочни решения в сферите на миграцията, заетостта и "транснационалните заплахи". Гватемала съобщи, че нейни граждани ще получават работни визи в областта на селското стопанство, а по-късно и в строителството и услугите, за да могат гватемалците "да пътуват законно до САЩ", на работят временно и да се връщат в Гватемала.

Споразумението бележи обрат след като по-рано тази седмица Тръмп беше заплашил Гватемала с наказателни мерки, включително мита и неуточнени забрани. Споразумението за безопасна трета страна означава, че лица, преминали през Гватемала, повече няма да имат право да искат убежище в САЩ, а ще трябва да кандидатстват в централноамериканската държава, което потенциално ще намали миграцията от Хондурас и Салвадор.

Техни граждани трябва да преминат през Гватемала, за да достигнат Мексико, а оттам - южната граница на САЩ. Мексико обаче вече започна да сътрудничи със САЩ под заплаха от санкции, за да ограничи потока от мигранти. Гватемала е една от най-бедните държави в региона и е сред тези, за които при управлението на президента Тръмп помощта беше намалена.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
332 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини