За пръв път съдебна грешка бе коригирана благодарение на генетичната генеалогия

  • 18 юли 2019 15:30

  • 658
  • 0
За пръв път съдебна грешка бе коригирана благодарение на генетичната генеалогия
© Pixabay

Генетичната генеалогия - революционна технология, която комбинира ДНК данни с генеаложко дърво, за пръв път позволи американец, станал жертва на съдебна грешка, да бъде оневинен, предаде Франс прес.

Съд в щата Айдахо оправда Кристофър Трап, който прекара 20 години зад решетките за изнасилването и убийството на Анджи Додж през 1996 г.

"За мен това е нов живот, ново начало, нов свят и ще се възползвам от всеки ден", каза 43-годишният Трап след съдебното заседание.

Съдебното решение беше обявено, след като през месец май бе задържан друг мъж - Брайън Дрипс, който призна, че извършил престъплението. Той бе разкрит благодарение на генетичната генеалогия.

Технологията се изразява в сравняване на взета на местопрестъплението ДНК проба с публична база данни в интернет сайтове. В САЩ много хора се подлагат на ДНК тестове, за да открият свои далечни роднини, и поверяват генетичния си профил на въпросните сайтове.

Следователите определят хората, чийто генетичен профил е близък до оставения на местопрестъплението, и след това проследяват родословието им, за да посочат заподозрения въз основа на ДНК данни.

Последвайте канала на

БТА
658 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини