Земетресение с магнитуд 6,4 удари Южна Калифорния

  • 05 юли 2019 06:22

  • 1328
  • 1
Земетресение с магнитуд 6,4 удари Южна Калифорния
17 57дни
© Getty Images/Guliver

Земетресение с магнитуд 6,4 беше регистрирано в Южна Калифорния близо до град Риджкрест, на около 175 км североизточно от Лос Анджелис, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Противопожарната служба в община Кърн съобщи в Туитър, че работи по над 20 инцидента - от нужда от медицинска помощ до пожари във и около Риджкрест.

Кметицата на Риджкрест Пеги Бридън каза за телевизия Си Ен Ен, че има хора, пострадали от паднали от сгради предмети, и че в града са усетени няколко вторични труса. Тя допълни, че има пожари и прекъснати тръби от мрежата за газоснабдяване.
Свикнали сме със земетресенията, но не и с толкова силни, отбеляза тя.

Градските власти помолиха жителите да се погрижат за съгражданите си, особено за по-възрастните, които са значителна част от населението.

Според геофизичния институт трусът, за който първоначално беше съобщено, че е с магнитуд 6,6, е бил плитък - на дълбочина от едва 8,7 км, а това е увеличило ефекта му. Епицентърът е бил съвсем близо до намиращия се в пустинята Риджкрест, с над 27 600 жители. Първият трус е бил почувстван в цял Лос Анджелис, до Фресно на север и до Лас Вегас в Невада на изток. Той бил усетен дори южно от границата с Мексико, като сгради в градовете Тихуана и Мексикали са били евакуирани, както казаха властите в мексиканския щат Долна Калифорния. След първия в района е имало няколко по-слаби вторични труса.

Летището в Лос Анджелис съобщи, че пистите му за кацане не са пострадали, посочва Франс прес.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било почувствано в район с население от около 20 милиона души.

Сеизмологът от американския геофизичен институт Люси Джоунс каза за Си Ен Ен, че в района може да има още много вторични трусове през идните дни, а дори да бъде разтърсен от по-силно земетресение. Земетресение със сила 6,4 се смята за силно и способно да причини значителни щети. Днешното е най-голямото в Южна Калифорния след земетресението с магнитуд 6,6 от 1994 г. в Нортридж, което стана в гъстонаселен район на Лос Анджелис и причини щети за милиарди долари.

Калифорния е разположена на т.нар. Тихоокеански огнен пръстен, където има повишена сеизмична активност.

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че ситуацията е "под контрол" в Южна Калифорния, където имаше земетресение с магнитуд 6,4, предаде Франс прес.

"Бях подробно известен за земетресението в южната част на Калифорния. Всичко изглежда до голяма степен под контрол", написа той в "Туитър".
Това е най-мощното земетресение, регистрирано в региона от 1999 г. По първоначални данни няма големи разрушения, нито жертви.

 

Последвайте канала на

БТА
1328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Факю

2019.07.05 | 06:50

1

Мишо шамара напълнил гащите.

Добави коментар

Водещи новини