САЩ и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията, преговорите продължават днес

  • 06 юни 2019 06:26

  • 265
  • 0
САЩ и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията, преговорите продължават днес
© Getty Images/Guliver

Съединените щати и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията. Преговорите във Вашингтон продължават днес, предаде ДПА, като се позова на мексиканския министър на външните работи Марсело Ебрард.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико с мита от 5 процента, които ще влязат в сила на 10 юни и ще нарастват всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври, в случай че южният съсед на САЩ не предприеме мерки за спиране на нелегалната имиграция.

Срещата премина "в добра атмосфера" и американската страна показа воля за сближаване на позициите, каза мексиканският външен министър на пресконференция във Вашингтон. В същото време той отбеляза, че Съединените щати искат "мерки в краткосрочен или непосредствен план" срещу нелегалната миграция, докато Мексико не вярва в "непосредствените" и "наказателните" мерки.

Преговорите бяха съсредоточени върху миграцията, а не върху митата, заяви Ебрард. Мексиканският външен министър добави, че остава оптимист, въпреки че нарече преговорите "трудни" и "напрегнати".

Президентът на САЩ от своя страна заяви, че "е постигнат напредък", "но той не е достатъчен", предаде Ройтерс.

"Разговорите с Мексико ще бъдат възобновени (днес), с условие че ако не бъде постигнато споразумение, мита на равнище от 5 процента ще бъдат наложени в понеделник, с месечни увеличения по график", написа в Туитър Тръмп.

Миналата година САЩ са купили от Мексико стоки за 346,6 милиарда долара, посочва ТАСС.

На фона на напрежението рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи кредитния рейтинг на Мексико, предаде Ройтерс. Той вече е BBB (латински букви) - близо до спекулативното равнище.

Друга водеща рейтингова агенция, Мудис (Moody's), междувременно понижи перспективата за суверенния дълг на Мексико от "стабилна" до "негативна".
Мексиканското песо поевтиня при тези новини с 1,3 процента.

Повече от 144 000 мигранти са били задържани на южната граница на САЩ през май - с 32 процента повече в сравнение с април, съобщи междувременно американската гранична охрана, цитирана от Франс прес.

Над 57 000 от тези хора са били непълнолетни, като близо 12 000 от тях са пътували без придружител.

Представител на граничната охрана на САЩ определи ситуацията като критична. "Системата не функционира", предупреди той.

При влизането на Доналд Тръмп в Белия дом през януари 2017 г. арестите на границата бяха под 20 000 месечно. Оттогава те непрекъснато нарастват и през март, април и май са надхвърлили 100 000, отбелязва Франс прес.

Като израз на добра воля към САЩ, мексиканските сили за сигурност блокираха вчера около 1200 нелегални емигранти от Централна Америка. Колоната току-що била влязла в Мексико от Гватемала по пътя си към Съединените щати, предаде Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини