САЩ няма да обвинява основателя на Уикилийкс

  • 02 юни 2019 19:38

  • 1583
  • 0
САЩ няма да обвинява основателя на Уикилийкс
© gettyimages

От правосъдното министерство на САЩ решиха да не предявяват обвинение към основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж за неговата роля в публикациите на няколко свръхсекретни материали на ЦРУ, съобщи вестник Политико, позовавайки се на американски чиновници и осведомителни източници.

Според изданието, прокурорът не може да предяви нови обвинения срещу Асандж по няколко причини, сред които - недостатъчно време на правителството за времето на тяхното движение - по закона за екстрадиция обвинения е необходимо да бъде издадено до 60 дни от момента на първите публикувани изречения от документите с висока секретност на ЦРУ.

Отбелязва се, че обсъжданите подобни дела в съда застрашават разпространението на още количества засекретени файлове на ЦРУ. Освен това, само ЦРУ никога официално не е потвърждавало, че публикуваните документи са оригинални.

Сега съдът очаква от САЩ пълния пакет документи, който позволи да бъде прието решение за това разрешават ли освобождението на подсъдимия в САЩ.

Преди дни от ООН съобщиха, че основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е станал жертва на психически тормоз вследствие на клеветническата кампания срещу него от медии, съдии и високопоставени политици.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини