Щатът Мисури също одобри закон, ограничаващ правото на аборт

  • 18 май 2019 07:36

  • 279
  • 0
Щатът Мисури също одобри закон, ограничаващ правото на аборт
© gettyimages

Още един щат в САЩ - Мисури - одобри закон, ограничаващ правото на аборт, предадоха световните агенции.

По-рано тази седмица Алабама прие най-строгия закон срещу абортите в страната. Тези нормативни актове се вписват в офанзивата, предприета от голям брой консервативни щати, които разчитат на Върховния съд, където консерваторите доминират след две номинации от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, за да отменят едно право, придобито от американките преди 46 години.

Законодателното събрание на Мисури - селски, религиозен щат в централната част на САЩ - одобри с голямо мнозинство законопроект, който забранява аборта 8 седмици след началото на бременността дори при изнасилване или кръвосмешение, в името на "свещеното право" на живот. Текстът предвижда между 5 и 15 години затвор за лекарите, които прекъснат бременност след този срок, но не и за самата жена.

Законът в Алабама, който по-рано тази седмица бе одобрен от щатското събрание и подписан от губернаторката републиканка Кей Айви, отива още по-далеч. Той забранява аборта във всички случаи, освен когато здравето на жената е застрашено, и предвижда до 99 години затвор за лекаря, прекъснал изкуствено бременността.

Законът в Мисури трябва да бъде подписан от губернатора републиканец Майк Парсън, за да влезе в сила. Парсън, който е яростен противник на абортите, се похвали наскоро в Туитър, че е намалил годишния им брой в щата от 20 000 на 3000. Очаква се законът в Мисури бързо да бъде отменен от някой съд, тъй като е в противоречие с емблематично решение на Върховния съд от 1973 г., което узакони правото на аборт в САЩ. Целта на щата обаче е в крайна сметка най-висшата съдебна инстанция в страната да бъде убедена да се отметне от въпросното си решение, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
279 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини