Осъдиха бивш агент на ЦРУ на 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай

  • 18 май 2019 06:53

  • 816
  • 0
Осъдиха бивш агент на ЦРУ на 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай
© gettyimages (архив)

Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе осъден на 20 години затвор за шпионаж в полза на Китай, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

През юни миналата година Кевин Патрик Малъри от Лийсбърг, щата Вирджиния, бе признат за виновен от федерално жури по обвинения в заговор за предаване на американски отбранителни тайни на Пекин. "Този случай се вписва в една тревожна тенденция бивши служители на разузнаването на САЩ да бъдат вербувани от Китай и да предават своята страна и колеги", каза в изявление помощник-главният прокурор Джон Демърс.

62-годишният Малъри е заемал редица секретни длъжности в правителствени агенции и компании, изпълняващи държавни поръчки в областта на отбраната. Той включително е бил агент под прикритие на ЦРУ и служител на военното разузнаване. Малъри е имал разрешително за достъп до свръхсекретна информация.

В началото на този месец друг бивш агент на ЦРУ, Джери Чун Шин Лий, се призна за виновен по обвинения в шпионаж в полза на Китай. През март пък пледира виновен отново по обвинения в шпионаж в полза на Китай бившият служител на военното разузнаване на САЩ Рон Рокуел Хансън, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини