Белият дом пренасочва средства от различни военни програми към строежа на стената по южната граница

  • 13 май 2019 09:21

  • 370
  • 0
Белият дом пренасочва средства от различни военни програми към  строежа на стената по южната граница
© Getty (архив)

Министерството на отбраната на САЩ е пренасочило към изграждането на стената по границата с Мексико 1,5 млрд. долара от средствата, предназначени за финансиране, в частност, на програмата за модернизация на междуконтиненталните балистични ракети "Минитмън -3", а също и на самолетите за далечно радиолокационно следене (ДРЛС) и управление, съобщава днес "Вашингтон пост". Вестникът се позовава на документи на Пентагона, до които е успял да получи достъп.

Отделените средства ще послужат за изграждане на 130 км участък от стената и ще бъдат отчетени като разходи по борбата с наркотиците. От министерството посочват, че прехвърлянето на тези средства за друга цел няма да окаже негативно влияние върху бойната готовност. Длъжностни лица от вашингтонската администрация признаха по-рано, че тези пари могат да бъдат насочени към други военни програми, за които не достига финансиране. От ръководството на военновъздушиште сили (ВВС) на САЩ, отбелязва вестникът, неведнъж са изтъквали необходимостта от модернизиране на ракетите "Минитмън-3" заради остарялата им наземна инфраструктура. Тези ракети са гръбнак на американския стратегически ядрен арсенал. В плана за модернизиране на центъра за управление на междуконтиненталните балистични ракети има "известно закъснение", поради което Пентагонът пренасочва част от отделените средства по програмата за усъвършенстване на тези ракети. Министерството съкращава също така и финансирането на програмата за самолетите ДРЛС.

В цитираните от "Вашингтон пост" документи се казва още, че за издигането на стената ще се използват и средства, които първоначално са били предназначени за финансиране на американските военни операции в Афганистан. Не се посочва по колко точно пари ще се пренасочат от всяка от тези програми. Освен тези 1,5 млрд. долара, Пентагонът заделя за нейното изграждане още около 4,6 млрд. долара, предвидени по програмата за строеж на военни обекти. Този ход на администрацията на Тръмп предизвика остро недоволство сред демократите в Конгреса на САЩ.

Президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа на 15 февруари указ за въвеждане на извънредно положение по южната граница на страната. Според Белия дом това ще позволи на държавния глава да набере като цяло около 8 млрд. долара. Всички тези средства ще се изразходват за изграждане или ремонт на загражденията по участък от границата с Мексико, дълъг 376,5 км.

Правителството смята, че това ще помогне на властите в борбата с нелегалната имиграция и контрабандата на наркотици.

Последвайте канала на

БТА
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини