Пентагонът: Изключването на Турция от програмата за създаване на изтребителите Ф-35 може да доведе до увеличение на стойността на самолетите

  • 10 май 2019 20:00

  • 5995
  • 2
Пентагонът: Изключването на Турция от програмата за създаване на изтребителите Ф-35 може да доведе до увеличение на стойността на самолетите
© Getty Images/Guliver (архив)

САЩ разглеждат вариант за замяна на Турция в рамките на програмата за разработването на най-новите американски изтребители бомбардировачи Ф-35 във връзка с намерението на Анкара да купи от Русия зенитно-ракетните системи С-400. Това заяви днес пред журналисти заместник-министърът на отбраната на САЩ Елън Лорд, цитирана от ТАСС.

Въпреки всичко продължаваме да работим с Турция и се надяваме, че те ще купят за противовъздушната си отбрана система, отговаряща на стандартите на НАТО, каза Лорд в отговор на въпрос, свързан с плановете на Анкара за покупка на системите С-400.

Лорд отказа да уточни колко време може да бъде необходимо на Пентагона за да намери замяна на Турция сред американски компании или сред чуждестранните съюзници на Вашингтон в рамките на програмата за производство на Ф-35. 

САЩ полагат големи усилия, за да попречат на Турция да купи системите С-400, отбелязва ТАСС. 

Лорд заяви днес още, че изключването на Турция от програмата за създаване на изтребителите Ф-35 във връзка с намерението на Анкара да купи руски системи С-400 може да доведе до увеличение на стойността на производството на тези самолети, информира агенцията. 

По думите й САЩ продължават да водят преговори с Турция, за да я убедят да купи американските комплекси Пейтриът вместо руските С-400. Предлагаме на Турция нашите системи Пейтриът. Това е вариант, който е съвместим с изискванията на НАТО, каза Лорд. 

Последвайте канала на

БТА
5995 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
No name

2019.05.11 | 01:11

2

To da ne ti e cushkopek bre ganyooooo..

дядо Мъдьо

2019.05.10 | 22:34

1

Дайте ги в България ! Ние да ги произвеждаме , докато турчелята се опарят и се усетят !

Добави коментар

Водещи новини