Денвър стана първият град в САЩ, декриминализирал употребата на халюциногенни гъби

  • 09 май 2019 07:36

  • 594
  • 0
Денвър стана първият град в САЩ, декриминализирал употребата на халюциногенни гъби
© Pixabay

Денвър стана първият американски град, декриминализирал употребата на халюциногенни гъби, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че през 2005 г. столицата на щата Колорадо, в Средния запад на САЩ, вече стана първият голям американски град, узаконил притежанието на малки количества марихуана. И двете решения бяха взети на референдум. Това за декриминализиране на употребата на т. нар. "магически гъби" мина буквално на косъм. 50,56 процента от гласувалите на референдума подкрепиха мярката при 49,44 процента против. При това според последните временни резултати жителите на Денвър отхвърляха предложението.

На референдума местните жители приеха предложението арестуването за притежание и употреба на гъби с псилоцибин - на хора, навършили 21 години и за лични нужди - да стане "последен приоритет за силите на реда в град и окръг Денвър". Халюциногенните гъби обаче ще останат незаконни и продажбата им все така ще бъде престъпление.

Миналата година се провали опит за свикване на аналогичен референдум в щата Калифорния.

Според различни проучвания псилоцибинът - основната активна съставка в "магическите гъби" - не води до пристрастяване и може да помогне при проблеми с депресия и зависимост от опиати, отбелязва Франс прес.

Хиляди хора умират всяка година в САЩ от приемане на свръхдоза обезболяващи.

Активистката група "Декриминализирай, Денвър", която бе в основата на кампанията, приветства резултата от референдума. Хората използват тези гъби от хиляди години за лечение, ритуали и средство за духовно извисяване, пише тя на сайта си.

"Денвър е на път да стане световна столица на дрогата", изрази обаче съжаление Джеф Хънт, представител на Католическия университет в Колорадо. "Нямаме никаква идея за ефекта в дългосрочен план от тези наркотици върху жителите на Колорадо", предупреди той.

Употребата на марихуана за развлекателни цели е законна в целия щат от 2014 г., припомня Франс прес

Канабисът за развлечение е разрешен в общо 10 американски щата, включително Калифорния. Над 30 от 50-те американски щата позволяват марихуаната за медицински цели.

Последвайте канала на

БТА
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини