Хиляди протестираха в САЩ в защита на климата, има и арести

  • 16 март 2019 07:30

  • 472
  • 2
 Хиляди протестираха в САЩ в защита на климата, има и арести
© Gettyimages

Шестнайсет души бяха арестувани по време на снощния протест в защита на климата пред Американския музей на естествената история в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес.
Арестите са за нарушаване на реда по време на акцията, при която протестиращи легнаха пред музея и блокираха трафика.


Хиляди ученици в Ню Йорк се включиха в световния ученически протест в петък, вдъхновен от примера на 16-годишната шведка Грета Тунберг, която започна еднолична акция в защита на климата преди година и я продължи всеки петък пред парламента на Швеция.

Стотици ученици и малки деца заедно с родителите си протестираха и в Сан Франциско. Преди шествието си те се събраха пред местния офис на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и настояха тя да подкрепи така наречения "Зелен Нов курс". Това е законопроект, внесен от конгресмен и сенатор от Демократическата партия, който има за цел да трансформира американската икономика с цел борба с изменението на климата и създаване на хиляди работни места в областта на възобновяемите енергийни източници.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че те бил вдъхновен от ученическата стачка в защита на климата да свика специална среща през септември, посветена на спешната нужда от мерки срещу промените в климата. "Моето поколение не успя да отговори правилно на драматичното предизвикателство на климатичните промени", пише Гутериш в позиция, публикувана в "Гардиън".

Стотици ученици се събраха и пред Капитолия във Вашингтон с лозунги "Искаме да се паникьосате", "Времето изтича", "Това е нашето бъдеще". Около хиляда души протестираха и в Сейнт Пол, Минесота.

Последвайте канала на

Нора Виткова
472 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
pit

2019.03.16 | 09:53

2

като беше Обама на власт защо не протестирахте, бе платени измекяри..

опорна то4ка

2019.03.16 | 07:42

1

А руснаците кога ще покажат загриженост за бъдещето на цивилизацията и човешкия род ? Кога !?!

Добави коментар

Водещи новини