Мелания Тръмп връчи награда за смелост на жени от 10 страни

  • 08 март 2019 06:33

  • 685
  • 0
Мелания Тръмп връчи награда за смелост на жени от 10 страни
© Getty images

Първата дама на САЩ Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил почете жени от 10 държави за смелостта им и заяви, че това качество е едно от най-необходимите в обществото, предаде Асошиейтед прес.

"Смелостта е това, което ни тласка напред", каза Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил, която заедно с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо връчи Международната награда "Най-смели жени" на представителки на Бангладеш, Джибути, Египет, Ирландия, Йордания, Мианма, Перу, Танзания, Черна гора и Шри Ланка.

"Смелостта е това, което разделя хората, които само говорят за промяна от тези, които действат за постигане на промяна. Смелостта иска жертви, храброст и смирение. Това е умението да поставяш други на първо място", каза Мелания ТръмпМелания Тръмп Мелания Кнаус е родена на 26 април 1970 година в заможно семейство в Севница, Словения. Баща й е бил.

 

Сред лауреатите на наградата има правозащитни активистки, полицайки и разследваща журналистка. Наградата е учредена от Държавния департамент през 2007 г. и досега е връчена на над 120 жени от 65 страни.

В своята реч Помпейо отдаде почит и на иранките, които протестират срещу искането да носят хиджаб на обществени места и украинска активистка, която почина през 2018 г., след като бе залята със сярна киселина.

Присъждането на отличието обаче не мина без полемика. Държавният департамент каза, че е информирал погрешка финландска разследваща журналистка, че е сред наградените, предаде Ройтерс.

"Допуснахме грешка. Това бе достойна за съжаление грешка. Ние неправилно информирахме това лице, че е било избрано сред финалистите. Това беше грешка", заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино.

Той внесе това уточнение малко след като изданието "Форин полиси" съобщи, че наградата на финландската разследваща журналистка Йесика Аро е била оттеглена.

Аро разследва и изважда наяве руски пропагандни операции, заради което бе подложена на тормоз. Тя беше номинирана за отличието от американското посолство в Хелзинки.

Според "Форин полиси", който се позовава на американски представител, запознат с вътрешните дискусии по присъждането на наградата, Държавният департамент решил да отмени решението си да я връчи на журналистката, след като представители разгледали нейни профили в социалните мрежи и открили, че там тя често е критикувала американския президент. Коментирайки тази информация в Туитър, журналистката заяви, че случващото се с нея е "такъв позор и нарушение на свободата на словото".

"Видях тези спекулации. Няма да мога да навляза в детайли и да направя преценка на заслугите на онези, които бяха избрани да получат наградата и да кажа дали един човек има повече заслуги от друг. Това е вътрешен въпрос. Но мога да кажа, че ние съжаляваме за грешката и ще се постараем да се справим по-добре в това отношение", каза Паладино по повод информацията на "Форин полиси".

Той поясни по адрес на финландската журналистка, че "ние се възхищаваме на нейните журналистически постижения и това беше в основата на номинирането й от посолството ни в Хелзинки"

 

Последвайте канала на

БТА
685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини