Държавният секретар на САЩ се срещна с филипинския президент

  • 28 февруари 2019 19:46

  • 256
  • 0
Държавният секретар на САЩ се срещна с филипинския президент
© Gettyimages

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се срещна днес с филипинския президент Родриго Дутерте, предадоха ДПА и ТАСС.

Двамата са обсъдили регионалната сигурност и денуклеаризацията на Корейския полуостров. "Те потвърдиха отново отдавна съществуващия съюз между САЩ и Филипините и обсъдиха начините за подобряване на сътрудничеството по въпросите на регионалната сигурност и борбата с тероризма", както и усилията за денуклеаризация на Северна Корея, съобщи съобщи заместник-говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино, цитиран от ТАСС.

Агенцията припомня, че след разговори вчера и днес в Ханой американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, не подписаха никакъв документ, а само се договориха да продължат диалога.
Филипинското министерство на външните работи съобщи, че Помпейо и Дутерте са разговаряли по "въпроси, които са от взаимен интерес за Филипините и САЩ", предаде ДПА.

Срещата имаше за цел "да укрепи още повече силните връзки между двете държави", се казва в туит на американското посолство в Манила.

На 45-минутната среща, провела се във военновъздушна база в Манила, присъстваха също филипинските министри на външните работи и на отбраната. След нейния край не беше публикувано комюнике, а Дутерте отлетя за град Давао, където ще прекара уикенда.

Преди срещата говорителят на филипинския президент Салвадор Панело заяви, че той е готов да обсъди с Помпейо всяка тема, за която държавният секретар на САЩ пожелае да разговаря.
Посещението се провежда в момент, когато все повече се говори за предоговаряне на подписания през 1951 г. отбранителен договор между Съединените щати и Филипините, отбелязва ДПА. През декември миналата година филипинският министър на отбраната постави под съмнение приложимостта на споразумението.

Последвайте канала на

Нора Виткова
256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини