Тръмп нареди да не се разрешава завръщането на джихадистка от Сирия

  • 21 февруари 2019 07:39

  • 883
  • 1
Тръмп нареди да не се разрешава завръщането на джихадистка от Сирия
© gettyimages (архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви вчера, че е наредил да не се разрешава завръщането в САЩ на джихадистката Хода Мутана, която е задържана в Сирия и желае да се върне в страната, където живее семейството й, предаде Франс прес.

"Наредих на държавния секретар Майк Помпейо, и той е напълно съгласен, да не се разрешава завръщането на Хода Мутана в страната", написа Тръмп в Туитър. По-рано вчера Помпейо заяви, че Мутана не е американска гражданка и няма да бъде допусната в САЩ.

"Тя няма правни основания, няма валиден американски паспорт, нито право да получи паспорт или виза, за да пътува до САЩ", посочи държавният секретар в изявление, цитирано от Ройтерс. Адвокатът на семейството на Мутана, Хасан Шлиби, разпространи копие от свидетелството й за раждане, което показва, че тя е родена в Ню Джърси през 1994 година.

"Смятам, че е много опасно, когато това правителство се опитва да лиши американски граждани, хора които са граждани от десетителия, от тяхното гражданство", заяви адвокатът. По думите му неговата клиентка е гражданин на САЩ и има валиден паспорт. 

Хода Мутана заминала през 2014 г. в Сирия, за да се омъжи за джихадист от "Ислямска държава", припомня ТАСС.

По-късно той бил убит при контратерористична операция в Сирия, а жената била задържана от кюрдските бойци и сега се намира в бежански лагер в североизточна Сирия с 18-месечния си син.

На 16 февруари Тръмп призова европейските страни да си приберат и изправят пред съда над 800 техни граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и по-късно пленени в Сирия от силите на САЩ, техните партньори и съюзници.

Последвайте канала на

БТА
883 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.21 | 09:06

1

Този същия индивид ли беше дето искаше награда за мир, този ли беше същия дето искаше Европа да си прибере арестуваните бойци от идил. На която страна стане сутрин такива ги разправя целия цял ден. Определено има нужда от лекарска помощ.

Добави коментар

Водещи новини