Помпейо: На всички трябва да им бъде потърсена сметка за убийството на Хашоги

  • 13 януари 2019 15:36

  • 753
  • 2
Помпейо: На всички трябва да им бъде потърсена сметка за убийството на Хашоги
© Getty Images (архив)

Дипломат номер едно на САЩ Майк Помпейо заяви днес, че ще настоява пред саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман да бъде потърсена сметка на всички отговорни за убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Франс прес. Помпейо заяви това по време на визита в Катар, която е част от обиколката му в Близкия изток.

"Ще продължим да обсъждаме с престолонаследника и със саудитците въпроса, така че на всички да бъде потърсена сметка във връзка с неприемливото убийство на Джамал Хашоги", каза Помпейо. По-късно той ще отпътува за Рияд.

Американският Сенат смята принц Мохамед за "отговорен" за това убийство, станало в началото на октомври в саудитското консулство в Истанбул. Правителството на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обаче не го обвини директно, отбелязва агенцията.

В Катар Помпейо каза още, че спорът между Катар и неговите съседи от Персийския залив е продължил прекалено дълго, предаде Ройтерс.

"Ние сме по-силни, когато работим заедно и споровете са ограничени. Когато имаме общо предизвикателство, споровете между страните със споделени цели никога не са от полза", подчерта той.

Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства започнаха бойкота на Катар през юни 2017 г. Те твърдят, че Катар финансира екстремистки групировки и е прекалено близък до Иран. Катар отрича обвиненията за финансиране на екстремисти, но Доха споделя големи офшорни полета с природен газ с Техеран, което осигурява на гражданите му най-високия доход на глава от населението в света. Катар възстанови дипломатическите връзки с Техеран след избухването на кризата, което беше удар за Саудитска Арабия, възприемаща Иран като основен регионален съперник, отбелязва Асошиейтед прес по темата.

В Катар Помпейо предупреди, че създаването на стратегически близкоизточен алианс изисква връщане на единството между страните от Персийския залив, предаде ТАСС.

По време на визитата на Помпейо Катар и САЩ се договориха за разширяването на военната авиобаза Ел Уейд в Доха, предаде ТАСС.

"Тази база е много важна за нас и ние сме благодарни на Катар, че тя е приела нашите сили на своя територия", заяви Помпейо след подписването на двустранното споразумение за разширяване на базата. Тя е най-голямата американска база в региона.

В базата, намираща се в столицата на Катар, са разположени 11 000 военнослужещи на САЩ и на страни от антиджихадистката коалиция. Тя има голямо значение за операцията срещу Ислямска държава. Миналата година Катар каза, че е готов да оттегли 1,8 милиарда долара за плана за реконструкцията на базата.

Преди визитата в Катар Помпейо беше в Йордания, Египет, Бахрейн и ОАЕ. Предстои той да посети Саудитска Арабия, Оман и Кувейт, припомня ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
753 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЯЯ

2019.01.13 | 18:29

2

И какво ще правим със стратегическите съюзници ?

жоро

2019.01.13 | 16:38

1

по големи лицемери от американците няма.... лично тръмп в видео каза че независимо от всичко за тях е важна търговията със саудитска арабия която е за милиарди долари......ако кой е наредил за това убийство ако не самия саудитския престолонаследник ...... въпросния журналист е бил уговорен много преди това ,от америка заминава за лондон там в посолството му отказват пращат го в истанбул за да може там по лесно да го нарежат на парчета .защото мръсните иглизи са знаели какво го очаква и не са искали да се забъркват.... но Ердоган им изкара мръсните ризи...та къде сте миризливи американци със вашата демокрация??? хайде дайте вашата демокрация на саудитите

Добави коментар

Водещи новини