Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

  • 11 януари 2019 08:04

  • 596
  • 1
Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос
© Getty Images (архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обяви днес, че няма да участва в Световния икономически форум в Давос от 21 до 25 януари заради частичната парализа на федералната администрация в САЩ, предаде Франс прес.

"Заради неотстъпчивостта на демократите за сигурността на границите и важното значение на сигурността за нашата страна, при цялото си уважение отменям много важното си посещение в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", написа в Туитър Тръмп.

По-рано президентът на САЩ похвали участието си в срещата на глобалния политически и икономически елит в швейцарския курорт миналата година, наричайки го "истински успех". Той подчерта, че американската икономика е "невероятна", и спомена за "много успехи" в търговските преговори с Китай.

Според агенция Блумбърг американската делегация в Давос ще бъде оглавена от министъра на финансите Стивън Мнучин, предаде ТАСС. Делегацията няма да бъде голяма.

Федералната администрация в САЩ е парализирана частично вече 20 дни заради искането на Тръмп Конгресът да отпусне 5,7 милиарда долара за построяване на стена по границата с Мексико. Демократите, които след междинните избори през ноември контролират Камарата на представителите, отказват да деблокират пари за проекта, който определят като неморален и неефективен, припомня Франс прес.

Рекордът за най-продължително спиране на работа от федералната администрация е на път да падне. Сега той е 21 дни и датира от края на 1995 и началото на 1996 г., при управлението на президента Бил Клинтън.

Една продължителна парализа на федералната администрация би имала "осезаем ефект" върху американската икономика, предупреди днес президентът на Управлението за федерален резерв на САЩ Джероум Пауел, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че около 800 000 държавни служители технически са безработни или работят без да получават заплата, а милиони други американци са косвено засегнати.

Като цяло тези парализи на федералната администрация, които станаха сравнително често явление през последните години, не продължават достатъчно дълго, за да дадат реално отражение върху икономиката, подчерта президентът на централната банка на САЩ.

Тръмп междувременно замина на посещение на границата с Мексико, по която иска да построи стена за спиране на притока на нелегални имигранти.

Президентът на САЩ не е взел решение дали да обяви национално извънредно положение, за да построи такава стена, каза вицепрезидентът Майк Пенс, цитиран от Асошиейтед прес.

В същото време Пенс увери, че Тръмп "ще постигне (целта си) по един или друг начин". Той призова демократите да договорят изход от кризата, като подчерта, че е време Конгресът да "си свърши работата".

Последвайте канала на

БТА
596 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
д

2019.01.11 | 11:48

1

тръмпито е опасен играч. ще ги наиграе май.

Добави коментар

Водещи новини