Събитие в памет на Хашоги се състоя в американския Конгрес

  • 11 януари 2019 07:20

  • 362
  • 1
Събитие в памет на Хашоги се състоя в американския Конгрес
© Getty Images

Членовете на американския Конгрес призоваха за защита на свободата на медиите по света. Призивът беше отправен на събитие в памет на убития преди 100 дни саудитски журналист Джамал Хашоги, предаде Асошиейтед прес.
На събитието присъстваха председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, конгресменът Адам Шифт от Калифорния, сенаторът Марк Уорнър от Вирджиния и др.

Церемонията започна с минута мълчание, допълва Франс прес.

"Убийството на Хашоги е нещо ужасяващо и е атака срещу човечеството", каза Нанси Пелоси.

"Трябва да изпълним нашия морален дълг, за да запазим живота и свободите на журналистите както у дома, така и зад граница", допълни Пелоси, цитирана от АП.

"Ако решим, че търговските интереси трябва да погазват изявленията, които ние правим и действията, които ние предприемаме, тогава ние ще трябва да признаем, че сме загубили всякакъв морален авторитет", предупреди тя, визирайки индиректно липсата на реакция от страна на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския спрямо Рияд, който е голям търговски партньор на САЩ, отбелязва Франс прес.

Пелоси призова САЩ да се противопоставят на заплахите срещу журналисти по света и обеща, че американските конгресмени ще работят колкото е нужно за постигането на справедливост по "случая Хашоги".

Саудитска Арабия обвини 11 души за убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Смъртно наказание беше поискано за петима от тях.

Хашоги пишеше за в. "Вашингтон пост". Вчера изданието обяви, че пуска на интернет сайта си страница на арабски, обединяваща преводи на арабски на редакторски статии, коментари и анализи, предаде Франс прес.
Страницата ще включва преводи на статии на редактори от целия свят, по-специално от Близкия изток и Северна Африка. Разделът "мнения" на вестника в миналото проведе експеримент с преводи на статии на други езици, сред които испански, турски и фарси.

"Тази страница ще позволи да разширим обсега на журналистиката на "Вашингтон пост" до читатели от целия свят и да публикуваме качествени преводи на подходящи за арабската аудитория текстове", се казва в изявление на изданието.

Джамал Хашоги защитаваше подобна идея, разказа Фред Раян, отговарящ за редакционните материали на "Вашингтон пост".

Последвайте канала на

БТА
362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.01.11 | 10:10

1

тия няма ли да ходят да хвърлят бомби за демокрация и правата на хората над мракобесните си другари ит са???

Добави коментар

Водещи новини