Астронавтката Мей Джемисън: Марс не е план Б за човечеството

  • 05 декември 2018 17:54

  • 963
  • 0
Астронавтката Мей Джемисън: Марс не е план Б за човечеството
©

ООН оповести, че ограничаването на климатичните промени ще има значим благотворен ефект върху здравето на хората по света, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

В доклад на Световната здравна организация, представен пред участниците в 24-ата конференция на ООН за климата в Катовице, се казва, че целите на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. могат значително да намалят глобалното замърсяване на въздуха, спасявайки ежегодно живота на 1 милион души до 2050 г.

Фосилните горива също са голям източник на парникови емисии. В доклада се пояснява, че климатичните промени ще повлият също върху източниците на питейна вода, съдържанието на хранителни вещества в основни храни, като ориза, и вероятността от природни бедствия, докато мерките за ограничаване на климатичните промени, като промотиране на колоезденето, вместо шофиране на автомобили, са доказали благотворното си въздействие върху здравето.

Астронавтката на НАСА Мей Джемисън призова да се държи сметка за свързаните с климатичните промени заплахи, отбелязвайки, че планетата Марс не може да стане план Б за човечеството. "Дори ако борбата с климатичните промени е най-значимият проблем, с който човечеството някога се е сблъсквало, трябва да го решим - каза първата летяла в космоса афроамериканка. - Трябва да си дадем сметка, че това е проблем за всички нас. Хората се заблуждават, когато казват "Спасете Земята". Не става въпрос да се спаси Земята, а да се уверим, че вече не й нанасяме вреди до такава степен, че тя да не може да е наш дом. Трябва да сме наясно - Земята не се нуждае от нас, а ние се нуждаем от нея. Въпреки желанието ми да отида на Марс, това не е план Б за цивилизацията ни и човечеството."

Последвайте канала на

БТА
963 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини