Земетресение с магнитуд 7 край Аляска

  • 30 ноември 2018 20:28

  • 993
  • 0
Земетресение с магнитуд 7 край Аляска
© Gettyimages

Земетресение с магнитуд 7 стана днес край Аляска, предаде Франс прес, като се позова на Геоложкия институт на САЩ. По-рано той съобщи, че силният трус е бил с магнитуд 6,6.

Земетресението е станало на дълбочина от 41 километра, с епицентър на 13 километра от Анкъридж, най-големия град в най-северния американски щат. Местните власти издадоха предупреждение за цунами по южното крайбрежие на Аляска. За момента няма данни за пострадали хора.

Земетресението разлюля сградите, уличните стълбове и дърветата в Анкъридж, предаде по-рано Асошиейтед прес. Много хора избягаха от своите офиси или потърсиха подслон под бюрата си. На снимки в социални мрежи се виждат деформирани на места пътища и паднали керемиди. Репортер на АП е видял пукнатини в двуетажна сграда.

Хората в Анкъридж тъкмо се бяха прибрали по сградите, когато по-слаб, вторичен трус изкара отново мнозина по улиците. Местен жител определи земетресението като най-силното в Анкъридж от 20 години. В Аляска стават средно по 40 000 труса годишно, с повече силни земетресения, отколкото във всички останали 49 американски щата взети заедно.

На 27 март 1964 г. в Аляска бе регистрирано най-мощното земетресение в историята на САЩ - с магнитуд 9,2. Трусът с епицентър на около 120 километра източно от Анкъридж и предизвиканите от него вълни цунами причиниха смъртта на приблизително 130 души, припомня АП.

Последвайте канала на

БТА
993 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини