Кметът на Тихуана обяви хуманитарна криза

  • 24 ноември 2018 07:16

  • 836
  • 0
Кметът на Тихуана обяви хуманитарна криза
© Getty Images/Guliver (архив)

Кметът на Тихуана обяви хуманитарна криза в граничния мексикански град и каза днес, че е помолил ООН да отпусне помощ за пристигналите там близо 5000 мигранти от Централна Америка, предаде Асошиейтед прес.

По думите на кмета Хуан Мануел Гастелум федералното правителство оказва недостатъчна помощ и той няма намерение да харчи от обществения ресурс на града за справяне със ситуацията. "Нямаме достатъчната и необходима инфраструктура, за да се грижим подобаващо за тези хора и да им дадем сносно пространство", каза той по радио "Групо формула". Повечето от мигрантите са настанени на градския стадион.

През по-голямата част от маршрута си керванът с мигранти, потеглил от Хондурас в средата на октомври, срещаше добър прием в градовете, през които преминаваше. Но на тези места мигрантите престояваха най-много за по две нощи с изключение на столицата Мексико.

В Тихуана обаче мигрантите, бягащи от насилието и мизерията по родните си места, искат да получат убежище в САЩ. Това означава, че вероятно те ще престоят в граничния град месеци наред, преди да имат възможност да разговарят с американски представител, поясни АП.

Кметът се оплака, че в града са пристигнали 20 тона федерална помощ, но три четвърти от нея били материали за укрепване на границата и само 5 тона са от полза за мигрантите.

Последвайте канала на

БТА
836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини