Тръмп отсече: Мигрантите, които влизат в САЩ нелегално, няма да имат право на убежище

  • 09 ноември 2018 20:00

  • 1001
  • 0
Тръмп отсече: Мигрантите, които влизат в САЩ нелегално, няма да имат право на убежище
© Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа днес документ, нареждащ да не се дава убежище на мигранти, които влизат в САЩ нелегално през американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп се позова на правомощията си в областта на националната сигурност, за да забрани влизането в САЩ на граждани на няколко страни, в които живеят предимно мюсюлмани, и каза, че иска хората да идват в САЩ по законен път.

Президентът взе това решение отчасти заради колоните централноамерикански мигранти, които бавно се придвижват към САЩ, но длъжностни лица казват, че мярката ще важи за всеки, заловен да прекосява границата незаконно. Тя ще бъде в сила 90 дни, отбеляза ДПА.

Тръмп заяви пред журналисти в Белия дом, че не е обсъждал разследването за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г. с Матю Уитакър, преди да го назначи за и.д. главен прокурор, предаде Ройтерс.

Президентът защити решението си да избере Уитакър, който бе критикуван заради коментарите му за разследването. Тръмп каза, че Уитакър има отлична репутация и е бил препоръчан от бившия губернатор на Айова Тери Бранстад, който сега е посланик в Китай.

Уитакър публично разкритикува разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, а демократите го призоваха да не приема назначението, защото смятат, че то е с цел да се попречи на разследването.

Тръмп каза още, че до края на годината ще вземе решение кого да номинира за постоянен представител на САЩ в ООН. Той заяви, че обмисля няколко варианта, включително говорителката на държавния департамент Хедър Науърт.

Сегашната посланичка в световната организация Ники Хейли каза миналия месец, че ще се оттегли от поста до края на годината. 

Последвайте канала на

БТА
1001 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини