Джеф Сешънс беше принуден от Тръмп да напусне поста на главен прокурор

  • 08 ноември 2018 07:59

  • 567
  • 0
Джеф Сешънс беше принуден от Тръмп да напусне поста на главен прокурор
©

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс беше принуден да напусне поста си днес след повече от година на остри лични нападки от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заради оттеглянето си от разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г., предаде Асошиейтед прес.

В писмо от 1 страница Сешънс уведоми президента, че подава оставка по негово искане.

В съобщение в Туитър Тръмп написа, че назначава за и.д. главен прокурор шефа на кабинета на Сешънс Матю Уитакър, бивш прокурор от щата Айова.

Оставката беше кулминацията на токсични отношения, които са развалиха още в първите седмици от мандата на главния прокурор, когато той се оттегли от разследването за възможна координация между кампанията за президентските избори на Тръмп и Русия.

Президентът изрази недоволство, че това решение е направило възможно впоследствие да бъде назначен специален прокурор Робърт Мълър, който пое разследването за руска следа в изборите и започна да разследва дали нападките на Тръмп срещу Сешънс не са част от по-широки усилия да бъде възпрепятствано правосъдието и да бъде задушено разследването за съглашателство между кампанията на Тръмп и Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Засега не са напълно ясни измеренията на този развой за разследването на Мълър. Министерството на правосъдието не е съобщавало, че заместник главният прокурор Род Розенстайн също ще се оттегли. Розенстайн бе този, който назначи Мълър преди повече от година и половина и оттогава надзираваше отблизо работата му.

Нападките срещу Сешънс бяха отправяни, дори и въпреки че републиканецът от Алабама беше първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп за президент, както и въпреки факта, че неговата програма за борба с престъпността и приоритетите му - особено ястребската му политика по въпроса за имиграцията - до голяма степен отразяваха тези на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
567 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини