ООН иска обяснения от Саудитска Арабия за убийството на Хашоги

  • 05 ноември 2018 20:36

  • 695
  • 0
ООН иска обяснения от Саудитска Арабия за убийството на Хашоги
© Pixabay

Около 40 страни членки на ООН повдигнаха въпроса за убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Хашоги на време на заседание на Съвета на ООН по правата на човека в Женева днес, предаде ДПА.

"Ние осъждаме това предумишлено убийство", каза представителят на САЩ, който за първи път взе участие като страна наблюдател в съвета след като Вашингтон оттегли пълното си членство в него през юни.

"Дълбоко сме загрижени за съдбата на Джамал Хашоги и призоваваме Саудитска Арабия да предостави подробно и пълно обяснение по случая", посочи в изявление германската делегация в съвета.

Действията на Саудитска Арабия се оказаха в центъра на вниманието на днешната сесия, която бе планирана отдавна в рамките на провежданите на всеки четири години обзори на състоянието на човешките права в отделни страни членки на ООН.

Страните членки на съвета не само настояха за пълно разследване на случая, но и призоваха Рияд да гарантира свободата на медиите и на словото, вместо да използва антитерористични закони срещу дисиденти. Освен това няколко от изказалите се призоваха саудитските власти да отменят смъртното наказание и да зачитат правилата за водене на война в Йемен.

Опитвайки се да се защити, представителят на Саудитска Арабия каза, че прокуратурата в неговата страна разследва смъртта на Хашоги и ще накаже виновниците.

Последвайте канала на

Нора Виткова
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини