В Ню Йорк започва процесът срещу мексиканския наркобарон Ел Чапо

  • 05 ноември 2018 07:03

  • 3500
  • 1
В Ню Йорк започва процесът срещу мексиканския наркобарон Ел Чапо
© Уикипедия

Мексиканецът Хоакин Гусман (Ел Чапо), ръководил четвърт век най-могъщия наркокартел в света и екстрадиран в САЩ през 2017 г. след две бягства в Мексико, ще бъде съден при засилени мерки за сигурност на процес, който започва днес в Ню Йорк.

Според американските прокурори Ел Чапо - "Дребосъка", наричан така заради ниския си ръст, е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, убит през 1993 г. Ако 61-годишният Гусман бъде признат за виновен, присъдата може да е доживотна, предаде Франс прес.

Той е обвинен, че от 1989 до 2014 г. е ръководил картела Синалоа, изпратил в САЩ над 154 тона кокаин и огромни количества хероин, метамфетамини и марихуана на стойност 14 милиарда долара.

Изборът на съдебни заседатели се очаква да започне в понеделник сутринта при закрити врати, както става при процеси срещу най-опасните престъпници. Може би са получени заплахи, тъй като имената на съдебните заседатели ще се пазят в тайна и те всеки ден ще бъдат охранявани по пътя към съдебната зала.

След около четиримесечно съдебно дирене журито ще трябва да реши дали събраните доказателства са достатъчни, за да бъде обявен Ел Чапо за виновен по 11-те обвинения срещу него, включително за трафик и продажба на наркотици, притежание на огнестрелни оръжия и пране на пари. Той не се признава за виновен.

Ел Чапо не е обвинен в убийства, но според прокурорите има доказателства, че е поръчал да бъдат убити най-малко 37 души, допълва АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3500 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
никой няма право

2018.11.05 | 07:09

1
Да прибира парите на ГОИТЕ ,освен чифутската масонска зган.

Добави коментар

Водещи новини