САЩ засилват натиска над Венецуела с нови санкции

  • 01 ноември 2018 21:34

  • 855
  • 1
САЩ засилват натиска над Венецуела с нови санкции
© Getty Images/Guliver

Вашингтон засили натиска над левия венецуелски президент Николас Мадуро днес с нови мерки, целящи да разстроят износа на злато от южноамериканската страна. За това съобщи съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, цитиран от Ройтерс.

В реч в Маями, Флорида, Болтън обеща, че администрацията от Тръмп ще възприеме твърда позиция срещу "диктатори и деспоти край нашите брегове", като специално посочи Венецуела, Куба и Никарагуа. Според Ройтерс патосът на речта му е предизборен и е насочен към испаноезичните избиратели и най-вече към американци с кубински корен, които вероятно ще решат съдбата на губернаторския пост в щата в предстоящия вот на 6 ноември.

Болтън каза, че президентът Тръмп е подписал указ, който забранява на американски граждани да правят бизнес и да извършват сделки с организации и личности, замесени в "корупционни или мошенически" покупки на злато от Венецуела. Той добави, че до броени дни Държавният департамент на САЩ ще добави над 25 юридически лица към списъка с кубински организации, свързани с военните и тайните служби на островната страна в Карибско море, с които американски физически лица и фирми нямат право да правят бизнес.

Болтън обвини Куба, че помага на правителството на Мадуро във Венецуела.

Ройтерс цитира официални турски данни, че Венецуела е изнесла за Турция 23,6 тона злато на стойност 900 млн. долара за първите девет месеца на тази година, срещу 0 за същия период на м.г., което според агенцията показва смяната на търговските модели на страната в резултат на наложените от САЩ санкции срещу Каракас миналата година.

"Режимът на Мадуро използва този отрасъл като опора за финансиране на нелегалните си действия, за попълване на хазната си и за подкрепа на криминални групи", посочи Болтън, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
855 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2018.11.01 | 23:50

1
баси рекитьорите. който отхвърля колонизацията го смазват икономическо.

Добави коментар

Водещи новини