Болтън: Искаме стратегически разговори с Русия за китайските ракети

  • 26 октомври 2018 19:31

  • 1213
  • 3
Болтън: Искаме стратегически разговори с Русия за китайските ракети
© gettyimages (архив)

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви днес, че САЩ искат да започната стратегически разговори с Русия относно агресивните действия на Китай.

В интервю за Ройтерс, дадено в Тбилиси, където е на посещение, Болтън каза, че китайският ракетен потенциал е заплаха също за Русия, въпреки че "сърцевината на Русия" отстои на голямо разстояние от тези ракети. Той окачестви като "отживелица от Студената война" Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР. Американецът отбеляза, че ще бъде от полза, ако руснаците "престанат да се намесват в нашите избори", ако "излязат от Крим и Донбас в Украйна", ако "спрат да използват незаконни химически оръжия, за да извършват опити за убийства срещу руски емигранти на Запад", и също ако "по-малко се натрапват в Близкия изток". По думите му подобно поведение на Москва е карало досега Вашингтон да налага санкции на физически и юридически лица от Русия.

Пред Ройтерс Джон Болтън каза, че понастоящем американски представители обсъждат дали да бъдат наложени нови санкции заради руската намеса в изборния процес в САЩ и анексирането на Крим. "Ние ще направим, каквото трябва да направим и каквото смятаме за необходимо", гласят думите му. На въпрос дали е възможно да бъдат наложени санкции на притежателите на руски държавни облигации, Болтън каза, че не знае за "някакво санкциониране по въпроса за суверенния дълг". Но според него това може да се случи, ако бъдат установени някакви подлежащи на санкции финансови трансакции на тези притежатели, но то няма да се отнася за самия дълг. Русия постоянно отрича, че има нещо общо с някаква намеса в изборите в САЩ, отбелязва БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1213 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.10.26 | 21:08

3
Късно е моме за китка. Живейте с нагласата от 70 -те г.
Кик

2018.10.26 | 20:04

2
Когато всяка една малка държава има оръжия за масово поразяване да ликвидира целия свят- тогава може да има справедливост
Kik

2018.10.26 | 20:02

1
Санкции санкции санкции. После мащабни учения по границите на Русия и сега- дай малко помощ. Егати наглите

Добави коментар

Водещи новини