САЩ наложиха санкции на ирански физически лица за подпомагане на талибаните

  • 24 октомври 2018 07:58

  • 344
  • 0
САЩ наложиха санкции на ирански физически лица за подпомагане на талибаните
© Getty Images/Guliver

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции във връзка с дейността на талибаните в Афганистан срещу осем души, включително двама иранци, свързани със силите "Кудс" на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, съобщи министерството на страницата си в интернет, цитирано от Ройтерс.

Лицата, сред които има двама пакистанци и четирима афганистанци, са определени от министерството на финансите като международни терористи. Тази мярка позволява на американското правителство да замрази тяхно недвижимо имущество и дялови участия в недвижимо имущество под американска юрисдикция.

Санкциите са наложени срещу членове на талибаните, замесени в самоубийствени атентати и други смъртоносни дейности, както и срещу иранци, оказващи материална и финансова подкрепа, заяви министерството.

"Осигуряването от Иран на военно обучение, финансиране и оръжия за талибаните, е само поредният пример за крещящото вмешателство на Техеран в региона и подкрепа за тероризма. САЩ и нашите партньори няма да толерират иранският режим да да използва Афганистан за дестабилизиращите си действия", се казва в съобщението му.

Новите санкции последваха вълна на насилие в Афганистан преди парламентарните избори миналата седмица.

В четвъртък беше потвърдено, че бригаден генерал Джефри Смайли от сухопътните войски на САЩ е един от двамата американци, ранени при нападение, при което беше убит шефът на полицията в южната афганистанска провинция Кандахар.

Атаката, за която отговорност поеха талибаните, беше много сериозен удар за властите в Афганистан, защото беше обезглавена командната структура на системата за сигурност в една от стратегически най-важните провинции и показа способността на бунтовниците да нанасят удари дори по хора на високи длъжности, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини