Носителката на Нобеловата награда за мир насърчава жените да говорят по-свободно за сексуалното насилие

  • 08 октомври 2018 21:46

  • 826
  • 0
Носителката на Нобеловата награда за мир насърчава жените да говорят по-свободно за сексуалното насилие
© Getty Images

Надя Мурад, жертва на изнасилване от джихадистите, която миналата седмица получи Нобеловата награда за мир, заяви, че се надява наградата й да насърчи повече жени да говорят за сексуалното насилие, предаде ДПА.

"Надеждата ми е, че всички жени, които разкриват сексуалното насилие, на което са били подложени, ще бъдат приети и чути и че ще се чувстват достатъчно уверени да споделят преживяното", каза 25-годишната Мурад на пресконференция във Вашингтон.

Мурад е член на религиозното малцинство язиди, което през 2014 г. бе подложено на редица нападения от "Ислямска държава", която ги смята за еретици.

Хиляди членове на тази общност остават в неизвестност, включително много жени и деца, които продължават да са в плен на джихадистите.

Много членове от семейството на Надя Мурад са били избити, а тя е била продадена в сексуално робство, преди да успее да избяга.

Много от оцелелите от плена на ИД, нямат семейства или домове, където да се върнат, след като са били спасени", каза Мурад и призова световните лидери да положат повече усилия в помощ на народа й.

"Язидската общност продължава да е изправена пред несигурно бъдеще", предупреди тя и посочи, че стотици хиляди язиди все още са изселени и живеят в лагери.

Мурад отбеляза, че екстремистите все още не са съдени за конкретни престъпления срещу язидите и по-специално срещу жените. Тя обеща да използва парите от Нобеловата си награда в помощ на язидите, кюрдите и други преследвани малцинства

Последвайте канала на

БТА
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини