Обама е обезпокоен за демокрацията в САЩ и на Запад

  • 28 септември 2018 21:23

  • 2506
  • 0
Обама е обезпокоен за  демокрацията в САЩ и на Запад
© Getty Images/Guliver

Разтревожен за западните демокрации, станали според него жертва на фалшивите новини и на възхода на национализма, бившият американски президент Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият обрисува днес в Дания мрачна картина на американския политически живот, предаде Франс прес.

"Доста съм обезпокоен от тенденциите в света и в Америка", изтъкна Обама в реч пред бизнесмени и студенти, произнесена в датския град Колдинг.

"Когато започнете да виждате, че нашата политика не се базира вече на фактите, когато започнете да виждате дебат, който не се мотивира от друго, освен от расови или националистически подбуди, когато започнете да виждате отхвърляне на науката, опита и логиката в политиката (. . .), значи това вече не е онази политика, която следва най-добрите ни традиции", каза той. 

Бившият президент на САЩ все пак старателно избегна да спомене Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. "В САЩ имаме повече сътресения и промени, отколкото очакваме", каза Обама, предизвиквайки смеха на публиката.

Обезпокоен от липсата на ангажираност на гражданите с обществения живот, той заяви, че е важно "в САЩ, в Европа и в други страни да се борим (. . .) за утвърждаване на идеалите на нашата конституция" и призова европейците да се мобилизират.

"Когато едно население е пасивно, лошо информирано и не проявява загриженост, от това произлиза много голяма опасност", изтъкна Обама. 

"Това наистина не търпи отлагане, когато виждаме какво се случва в Полша например или в Унгария (. . .) има постепенни промени, чиито последици ще засегнат цяла Европа", предупреди той.

Последвайте канала на

БТА
2506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини