Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона, предвиждащ 716 млрд. долара разходи за отбрана

  • 14 август 2018 06:48

  • 1416
  • 1
Тръмп подписа законопроекта за бюджета на Пентагона, предвиждащ 716 млрд. долара разходи за отбрана
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския подписа вчера законопроекта за бюджета на Пентагона за 2019 финансова година, предвиждащ рекордните 716 милиарда долара разходи за отбрана, съобщиха световните агенции.

Церемонията се състоя във военната база Форт Дръм, на 400 км северозападно от Ню Йорк, в която е разположена Десета планинска дивизия на САЩ.

Законът деблокира 69 милиарда долара за настоящи операции в чужбина /Афганистан, Сирия, Ирак, Сомалия и др./ и предвижда увеличаване на броя на военнослужещите с 16 хиляди, както и увеличаване на заплатите им с 2,6 процента.

Близо 40 милиарда долара ще бъдат похарчени за обновяването на военновъздушните сили, други 65 милиарда ще бъдат заделени за разработването на нови ядрени бойни глави с малка мощност, които ще бъдат монтирани на ракети, изстрелвани от подводници.

Бюджетът предвижда също 500 милиона долара за съвместното производство на системите за ракетна отбрана на Израел, 850 милиона долара за обучение и въоръжение на иракската армия и 250 милиона долара помощ в областта на сигурността за Украйна, отбелязва ДПА.

Този бюджет "ще даде на американските военни огневата мощ, от която се нуждаят, за да спечелят бързо и решително всякакъв конфликт", заяви Тръмп пред хиляди военни в камуфлажни униформи. "Ние смятаме, че нашите войници заслужават средствата, въоръжението и ресурсите, които са спечелили с кръв, пот и сълзи", добави президентът, цитиран от Франс прес.

"Космосът, подобно небето, земята и морето, се превърна в област на бойни действия", изтъкна Тръмп. Той припомни, че по негово разпореждане е започнало създаването на шести вид национални въоръжени сили - Космически сили, с цел да не се допусне разполагане на оръжие в космоса от други държави. "Нашите чуждестранни конкуренти и противници вече започнаха милитаризацията на космоса, разработвайки нови технологии, за да парализират най-важните технологии и да "ослепяват" сателитите, но ние скоро ще ги догоним", увери американският президент, цитиран от ТАСС.

"Ние сме най-мощните. Ние сме най-добре финансираните. Ние сме най-многочислените. Ние сме най-силните. Ние сме най-хитрите", изтъкна Тръмп, цитиран от АФП.

Законопроектът е наречен на името на Джон Маккейн, един от най-яростните критици на президента Тръмп. Военен герой и дългогодишен сенатор републиканец, председателят на комисията за въоръжените сили към горната камара на Конгреса страда от рак на мозъка. На церемонията по подписването на законопроекта Тръмп изобщо не спомена Маккейн, отбелязват Ройтерс и Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

БТА
1416 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
стефан

2018.08.14 | 07:50

1
Колко ли човешки живота ще отнемат тези милиарди?!

Добави коментар

Водещи новини