САЩ: Новите санкции срещу Русия ще засегнат стоки, свързани с националната сигурност

  • 09 август 2018 20:56

  • 2998
  • 1
САЩ: Новите санкции срещу Русия ще засегнат стоки, свързани с националната сигурност
© Getty Images/Guliver

Американските санкции срещу Русия ще засегнат износа на стоки, свързани с националната сигурност, включително сектори като специализирани петролни и газови технологии и някои електронни устройства и сензори, заяви днес висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Държавният департамент съобщи вчера, че ще наложи нови санкции до края на месеца, след като е установил, че Москва е използвала нервнопаралитичен агент срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, нещо което Русия отрича.

"На практика това ще означава, че налагаме "презумпция за отказ" върху и лицензи за износ на стоки и технологии с американски произход, свързани с националната сигурност, за всяко руско предприятия, притежавано или финансирано от държавата", каза представителят на Държавния департамент. По думите му засегнатите категории може да включват стоки като електроника, компютри, сензори и лазери, телекомуникации, специализирано оборудване за добив на петрол и газ, информационни и охранителни технологии.

Попитан дали санкциите ще засегнат директно "Аерофлот" и дали биха могли да ограничат полетите на руската авиокомпания, американският представител отговори, че тъй като "Аерофлот" е компания, притежавана и финансирана от държавата, ако някой поиска разрешително за износ за доставка на стоки за "Аерофлот", той ще попадне под "презумпцията за отказ". Това не е насочено директно срещу "Аерофлот". Въпросът е дали ще одобрим или не лиценз за експорт на технология, която би могла да бъде използвана от компанията или да й бъде доставена, поясни анонимният представител на Държавния департамент, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2998 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дуци

2018.08.10 | 09:10

1
ЛАЛА , ЛУЛА ОТ ЗАДОКЕАНСКИ ЛАЛАДЖИИ , ДЕТО ПЛАШАТ ГАРГИТЕ

Добави коментар

Водещи новини