Помпейо: Северна Корея продължава да произвежда ядрени материали

  • 26 юли 2018 06:30

  • 2537
  • 3
Помпейо: Северна Корея продължава да произвежда ядрени материали
© Getty Images

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призна, че Северна Корея продължава да произвежда ядрени материали, шест седмици след историческата среща на върха между президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и лидера на КНДР Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,, предаде Франс прес.

"Да, продължават да произвеждат ядрени материали", каза той на изслушване в в комисията за външни работи на Сената на САЩ.

Миналият месец Тръмп заяви след историческата си среща с Ким в Сингапур, че заплахата от ядрена война е отпаднала. Оттогава обаче администрацията на САЩ е критикувана за липсата на видим напредък на терен.

Помпейо заяви, че напредък има и че Тръмп е оптимист за шансовете за денуклеаризация на КНДР. Той обаче предупреди, че САЩ няма да допуснат буксуване. "Започнали сме търпелива дипломация, но няма да оставим нещата да се проточат безкрайно", заяви Помпейо.

Държавният секретар заяви също, че лично е предупредил руснаците да не се намесват в изборите в САЩ и не изключи нови санкции срещу Москва. "Лично казах съвсем ясно на руснаците, че ще има сериозни последици за намеса в демократичните ни процеси. Ясно дадохме да се разбере, че топката е руското поле", каза той и добави, че президентът Тръмп "добре осъзнава предизвикателствата, които създава Русия за САЩ и за нашите съюзници и партньори".

Помпейо изяви готовност да работи с Конгреса по нови санкции срещу Русия и повтори американската позиция, че САЩ не признават и няма да признаят анексирането на Крим от Русия. "Санкциите заради Крим ще продължат докато Русия не върне контрола на Кримския полуостров на Украйна", уточни той.

Помпейо заяви още, че НАТО остава "незаменим стълб на националната сигурност на САЩ", но отбеляза, че "колкото повече всеки член на НАТО допринася за колективната отбрана, толкова по-добре алиансът ще може да изпълнява мисиите си по възпиране на заплахите срещу страните ни" и похвали стратегията на Тръмп, която според него е позволила да се постигнат нови финансови приноси.

Руското външно министерство отхвърли изявлението на Помпейо, че САЩ отказват да признаят суверенитета на Русия над Крим, предаде Ройтерс.

"Знаем колко струват такива моментни изявления", написа във Фейсбук говорителката на министерството Мария Захарова. Тя изтъкна, че Парижкото споразумение за климатичните промени и иранското ядрено споразумение са били официално подкрепяни от САЩ при управлението на президента Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, но след това президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския "взе друго решение".

Последвайте канала на

БТА
2537 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2018.07.26 | 08:54

3
Англосаксонските и ционистки терористи искат само те да имат оръжие?
Поправка

2018.07.26 | 08:40

2
"...и светът е спокоен..." Извинявам се.

2018.07.26 | 08:40

1
Страх ли те Помпейо, така трябва, насирайте се от страх седесарски медузи пред могъществото на КНДР, и е спокоен, че няма да отворите нова война.

Добави коментар

Водещи новини