Помпейо сравни иранските лидери с "мафия"

  • 23 юли 2018 07:33

  • 985
  • 0
Помпейо сравни иранските лидери с "мафия"
© Gettyimages

Американският държавен секретар Майк Помпейо предприе словесна атака срещу иранските лидери, като ги сравни с "мафия" и обеща неуточнена подкрепа за иранците, които са недоволни от своето правителство, предаде Ройтерс.
Помпейо окачестви иранския президент Хасан Рохани и външния министър МОхамад Джавад Зариф като "просто излъскани лица, служещи като фасада за извършваното от аятоласите международно ограбване чрез злоупотреба с доверие".


Той заяви в реч в Президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Вали, Калифорния, че Иран "е управляван от нещо, което по-скоро прилича на мафия, отколкото на правителство".
По думите му САЩ ще работят със страни, които внасят ирански петрол, за да "доведат вноса колкото се може по-близо до нулата" до 4 ноември.

Според него "в крайна сметка от иранския народ зависи да определи посоката на своята страна, но САЩ . . . ще подкрепят дълго пренебрегвания глас на иранския народ".
Помпейо каза, че иранските лидери се облагодетелстват от незаконно присвояване и други нечестни начини за печалба.

Той определи иранските аятоласи като "лицемерни свети мъже", които "изглежда се интересуват повече от богатствата, отколкото от религията".

Речта на Помпейо е поредната стъпка от комуникационната офанзива на американското правителство с цел да предизвика вълнения в Иран и да помогне за притискане на Техеран да спре ядрената си програма и поддръжката си за въоръжени групировки,
казаха служители, запознати с въпроса.

Офанзивата има за цел да действа съвместно със суровите икономически санкции, които Вашингтон планира да наложи отново в близките месеци, включително върху иранския петролен износ, който е главният източник на приходи за Техеран.

Последвайте канала на

Нора Виткова
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини