Смъртта на осем души затруднява преговорите в Никарагуа

  • 17 юни 2018 07:46

  • 1604
  • 0
Смъртта на осем души затруднява преговорите в Никарагуа
© Getty Images (Архив)

Смъртта на осем души, загинали вчера в никарагуанската столица Манагуа, постави под опасност подновяването на преговорите между правителството и опозицията, предаде Франс прес.

Двете страни спряха дискусиите си снощи, обявявайки, че ще ги подновят в понеделник. Очаква се тогава те да разгледат предложение, формулирано от католическата църква, която действа като посредник. То предвижда организирането на предсрочни общи избори през март догодина, две години преди очакваната дата.

Освен това епископите предлагат и конституционна реформа, която ще влезе в сила тази година. Тя ще попречи на държавния глава Даниел Ортега да се кандидатира за нов мандат. Опозицията иска от два месеца насам оттеглянето му от поста.

Президентът заяви, че е готов да работи за демократизация на страната, но не е потвърждавал, че е готов да приеме съкращаване на мандата си.

Шестима от загиналите вчера са членове на едно семейство. Генералният секретар на Организацията на американските държави определи случилото се като "престъпление срещу човечеството, което не може да остане безнаказано".
Както опозицията, така и правителството осъдиха престъплението, но си прехвърлят взаимно отговорността, отбелязва АФП

Последвайте канала на

БТА
1604 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини