Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея решават за общите военни учения на лична среща

  • 15 юни 2018 07:23

  • 1420
  • 0
Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея решават за общите военни учения на лична среща
© gettyimages (архив)

Министрите на отбраната на САЩ и Южна Корея Джеймс Матис и Сон Йон-му се договориха да решат на лична среща въпроса за възможното спиране на общите военни учения, в това число на планираното за август учение "Улчи-бранител на свободата". Това съобщи южнокорейското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Снощи двамата са имали половинчасов телефонен разговор. Сон и Матис "решиха възможно най-скоро да обсъдят въпросите за общите военни учения на лична среща", се казва в съобщението. Сон е посочил, че е необходимо "по отношение на военния натиск над Пхенян да бъде проявена гъвкавост".

На 12 юни президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския и севернокорейският лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически, имаха исторически разговори в хотел "Капела" в Сингапур. След тях те подписаха общ документ, в който Пхенян се ангажира с пълно премахване на ядрените оръжие от Корейския полуостров в замяна на гаранции за сигурността от Вашингтон. Тръмп обеща да спре общите военни учения с Южна Корея, за което от много години настоява Пхенян.

В сряда Тръмп написа в Туитър, че решението му да спре ученията на войските на САЩ и Южна Корея е оправдано, защото Пхенян води диалога честно. Той е на мнение, че тази стъпка ще позволи да бъдат спестени огромни средства на американския бюджет. "Ще спестим цяло състояние, ако няма военни учения", заяви той. Президентството в Южна Корея даде да се разбере, че няма да възразява срещу спиране на ученията, ако това ще помогне в процеса на преговорите с Пхенян за премахване на ядрените оръжия.

Последвайте канала на

БТА
1420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини