Тръмп организира за първи път ифтар в Белия дом

  • 07 юни 2018 06:15

  • 3342
  • 1
Тръмп организира за първи път ифтар в Белия дом
© Getty Images (Архив)

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския бе домакин за първи път в Белия дом на традиционна ислямска вечеря - ифтар, по случай края на празничния мюсюлмански месец - Рамазана.

Този негов ход изненада мнозина в мюсюлманската общност в САЩ, след като Тръмп пропусна да организира такова събитие миналата година, която бе първата му в Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

В словото си пред присъстващите президентът отправи послание за единство към мюсюлманската общност в страна и зад граница.

"Събрали сме се тук, за да почетем една свещена традиция на една от великите световни религии", каза той пред аудиторията, включваща членове на неговия кабинет и посланици на много мюсюлмански страни, включително Саудитска Арабия, Кувейт, Йордания и ОАЕ.

Наблюдатели отбелязаха рязкото му скъсване с враждебния тон, използван от него в предизборната кампания, когато зовеше за "пълно и тотално затваряне" на страната за мюсюлмани, когато сравняваше сирийските бежанци, бягащи от гражданската война, със смъртоносна змия, и когато в интервю за Си Ен Ен заяви: "Мисля, че ислямът мрази всички нас".

Вместо това снощи той говори за "подновените връзки на приятелство и сътрудничество" с "ценени партньори" от Близкия изток и добави, че "ифтарът бележи събирането на семейства и приятели да празнуват с вечно послание за мир, яснота и любов".

Няколко мюсюлмански групи за граждански права обаче организираха "Анти-Тръмп ифтар" в една от градинките край Белия дом, като заявиха, че с яростната си (антиислямска) риторика президентът е допринесъл за засилване на тормоза и дискриминацията срещу американските мюсюлмани.

Последвайте канала на

БТА
3342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дуци

2018.06.07 | 12:19

1
КЪДЕ СА ДЕЖУРНИТЕ ТРОЛОВЕ КАТО КРУМ , УМНИК ГЮРО , ЛЮБО И ОСТАНАЛИТЕ НЕДОМАСЛЕНИ БАСТУНИ ДА КОМЕНТИРАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ГОЛЕМИЯ ЗАДОКЕАНСКИ БРАТ

Добави коментар

Водещи новини