Заради бурята Харви изпускат водите от два язовира в района на Хюстън

  • 28 август 2017 17:21

  • 1273
  • 0
Заради бурята Харви изпускат водите от два язовира в района на Хюстън
© Getty Images/Guliver

Инженери от сухопътните сили на САЩ започнаха да изпускат водата от два язовира в района на град Хюстън в щата Тексас. Причината е, че нивото на водата в тях се е покачило прекалено бързо заради тропическата буря Харви, предаде Ройтерс.

Инженерите обявиха, че ако не направят това сега, нивото на водата ще се покачи още повече и околните населени места ще бъдат изложени на голям риск. Очаква се обаче при контролираното изпускане на водите от язовирите Адикс и Баркър да бъдат наводнени къщи, които са в непосредствена близост до тях.

Американската Федерална агенция за управление на извънредните ситуации призова за доброволци, които да помогнат за възстановяването на щата Тексас след преминаването на стихията Харви, предаде Асошиейтед прес.

Американските власти очакват 30 000 души да дойдат в центровете за настаняване на евакуирани хора в Тексас, предадоха световните агенции. От Харви бяха засегнати около 50 окръга в щата, след като той връхлетя сушата в петък със стила на ураган от четвърта степен.
Очаква се над 450 000 души засегнати от стихията да поискат федерална помощ, допълва Ройтерс, като се позовава на властите.

Днес Хюстън, град с население от 2,3 милиона жители, бе напълно парализиран от наводненията, причинени от Харви. Две болници са затворени, летищата не работят, улиците са под вода, хиляди спасители обикалят града, за да оказват помощ на блокирани в жилищата си хора, предаде Франс прес.

Очаква се в следващите пет дни бурята да се придвижва на изток, по посока на съседния щат Луизиана. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече подписа указ за обявяване на извънредно положение там, съобщава Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини