Тръмп предлага помощ на родителите на тежко болно британско бебе

  • 04 юли 2017 08:00

  • 16445
  • 3
Тръмп предлага помощ на родителите на тежко болно британско бебе
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския предложи днес да помогне на родителите на британско бебе, което е болно от рядка генетична болест, предадоха световните агенции.

Става дума за 10-месечния Чарли Гард. Британското правосъдие постанови да се прекратят грижите за поддържането на бебето живо.

"Ако можем да помогнем на малкия Чарли Гард, както искат нашите британски приятели и папата, ние с удоволствие ще го направим", написа в Туитър американският президент, без да навлиза в подробности.

Родителите на бебето, страдащо от рядка митохондриална болест, искат да го отведат в САЩ, където то може да бъде подложено на експериментално лечение.

Говорителка на Белия дом уточни, че членовете на администрацията на Тръмп са говорили със семейството на бебето, като телефонните разговори са били уредени от британското правителство. "Тръмп лично не е говорил със семейството и не иска по никакъв начин да оказва натиск върху тях", обясни Хелън Фере, говорителката на Белия дом. "Президентът предложи да помогне на семейството в тази разтърсваща ситуация", допълни тя.

Европейският съд за правата на човека подкрепи на 27 юни решение на британски съд да се изключи апаратът за дишане на бебето.
В неделя папа Франциск също се включи в дебата и изрази подкрепа за родителите на Чарли.

"Папа Франциск се моли за тях с надеждата, че тяхното желание да придружават и да се грижат за детето си няма да бъде пренебрегнато", се казва в изявление на Ватикана.

Болницата, в която се лекува бебето - Грейт ормънд стрийт в Лондон - поиска разрешение да се сложи край на обдишването на детето, за да му предоставя само палиативни грижи. На 6 юни Висшият британски съд подкрепи искането на болницата с мотива, че перспективите за оздравяване на бебето са слаби и удължаването на лечението без реалистичен положителен изход само удължавало страданията му. Родителите на бебето се обърнаха тогава към Европейския съд за правата на човека, който обаче подкрепи британското съдебно решение.

Родителите на бебето - Крис и Кони - започнаха да събират средства, за да може детето да бъде подложено на експериментално лечение в САЩ. Досега те са събрали 1,3 милиона британски лири от над 83 000 донора.

Заболяването на Чарли води до прогресивно отслабване на мускулите му и до мозъчни увреждания, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16445 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
българин

2017.07.10 | 22:49

2
А на стотиците хиляди, избити от ФАЩ в Авганистан, Югославия,Либия,Сирия,Ирак и пр. какво ще предложи!?

2017.07.10 | 22:49

3
от същото лекарство, това си имат, това предлагат.

2017.07.10 | 22:49

1
Е, барем върви по стъпките на ВОВИЧ!

Добави коментар

Водещи новини