САЩ разрешиха със закон семействата на жертвите от 11 септември да съдят Саудитска Арабия

  • 17 май 2016 21:51

  • 3703
  • 5
САЩ разрешиха със закон семействата на жертвите от 11 септември да съдят Саудитска Арабия
© Getty Images/Guliver

Сенатът на САЩ прие закон, който разрешава на семействата на жертвите от атентатите от 11 септември 2001 г. да съдят правителството на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Законът дава на близките на жертвите право да съдят саудитското правителство в съдилища в САЩ за евентуална роля на представители на правителството в Рияд в тези атентати.

Администрацията на Обама заплаши да наложи вето над закона и заяви, че той може да създаде правни рискове на живеещи в чужбина американци. Мнозина сенатори демократи обаче подкрепиха текста въпреки позицията на Белия дом.

Един от вносителите на текста, сенаторът демократ от Ню Йорк Чък Шумър изрази убеденост, че Сенатът има нужните 67 гласа за преодоляване на президентското вето по този въпрос.

Саудитска Арабия заплаши да разпродаде активите си в САЩ на стойност 750 милиарда долара, за да не допусне блокирането им в случай на евентуално съдебно решение по искове на американски граждани към Рияд, съобщи Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест изрази безпокойство по този повод. Той заяви, че САЩ призовават Саудитска Арабия да не подкопава световната финансова система, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3703 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.06.09 | 00:20

5
САЩ поемат по нов курс!!!Идва нов Световен Ред!!!Подкрепят кюрдите и ще разцепят Турция!!!Саудитска Арабия ще бъде наказана заради ИД!!!Американците ще се настанят трайно на Арабският полуостров и Балканите!!!

2016.06.09 | 00:20

4
Нещо първите дружки на хамерикашките - турчолята и рязаните саудитчета-терористи взеха много сечено да играят.

2016.06.08 | 23:46

3
Дали някой тъпанар вярва на официалната версия от САЩ за 11 Септември? Тия капути и ядрено оръжие ще си взривят във Вашингтон и после ще обвинят Русия или С.Корея само и само да направят война!

2016.05.19 | 23:09

2
братя американци не се сърдете защото арабия ни помогна да нападнем няколко държави дето нямаха нищо общо.Избихме няколко милиона невинни човека така че празнуваите

2016.05.19 | 23:08

1
Щяло да създаде правни рискове за гражданите на САЩ в чужбина. Пълни глупости. Подобен закон представлява легален прецедент и ще даде на чужди граждани възможност да съдят Държавният департамент за множеството престъпления срещу човечеството в които е замесена най-голямата институция на САЩ.

Добави коментар

Водещи новини