Русия започва най-големите маневри с подводници от края на Студената война

  • 30 октомври 2019 06:31

  • 3653
  • 6
Русия започва най-големите маневри с подводници от края на Студената война
© Pixabay (архив)

Русия започна в северния Атлантически океан най-големите маневри с подводници от края на Студената война, предаде БТА, цитирайки АФП.

Операцията се следи внимателно от НАТО, съобщи генералният щаб на норвежките въоръжени сили. От миналата седмица дузина подводници, базирани на полуостров Кола, сред които и осем ядрени, са се включили в тези маневри, които би трябвало да продължат около два месеца. "Сега има много голяма активност в Северния Атлантик и Норвегия, както и другите страни от НАТО извършват мисии за наблюдение по въздуха и на повърхността на водата", каза за АФП говорителят на генералния щаб на норвежките въоръжени сили Бриняр Стордал.

Руски подводни плавателни съдове са били локализирани също в Норвежко море и в Баренцово море. Според източниците руските подводници се опитват да стигнат възможно най-далеч в Атлантическия океан, без да бъдат забелязани и "да покажат, че руснаците са способни да защитават базите си и да са заплаха за източната част на САЩ".

Руските власти не са съобщавали нищо за тези операции на подводниците. Северният флот в събота съобщи само, цитиран от руските агенции, че две ядрени подводници - "Нижний Новгород" и "Псков" - са започнали "дълбоководно спускане, за да изпитат оборудване и някои оръжия" в неутралните води на Норвежко море. Става дума за подводници от типа "Кондор", чието оборудване позволява по-специално да се изстрелват крилати ракети и такива, които са предназначени да разпознават и унищожават неприятелски въздухоплавателни групи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3653 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.10.30 | 19:47

6

Помним, как не американски подводници а точно руски потъваха като котви в морето през студената война, която Руската педерация ЗАГУБИ, спомняте ли си?! И как няма да загуби, като една страна поставя на първо място харченето на пари за оръжия, а не за благодетелстването на народа си!

Така им се пада на руските агресори, и пак ще си го полуат, историята се повтаря ;)

Хахахахаха

2019.10.30 | 08:31

3

Пуснали 4 подводници, 2 от които на въглища и 2 ядрени, които ще потънат! Горките морячета, лека им вода!

joro

2019.10.30 | 11:54

5

така е имат пускат! а ние лизачите на американски и европейски задници: нямаме нищо опа забравих някога ще имаме 8 самолета....a нашата единствена подводница ще е правим музей....така че духач на американски пръчки, не ги мисли руснаците бастун..

анално податлив соросоид

2019.10.30 | 08:46

4

лапай го на дъртия рептил.

ОТАН

2019.10.30 | 08:20

2

ОТАН трепери и ,,ще следи най-внимателно" маневрите на руските подводници...!
P.S....ако изобщо може да ги засече...

Так держать, братушки!

2019.10.30 | 07:45

1

Русия, нашата посестрима, е най-могъщата държава в Слънчевата система.

Добави коментар

Водещи новини