Руският външен министър е на посещение в Ирак

  • 07 октомври 2019 21:39

  • 622
  • 2
Руският външен министър е на посещение в Ирак
© Getty Images

Руският министър на външните работи Сергей Лавров, който е на посещение в Багдад, обсъди с иракски представители ескалиращото напрежение между САЩ и Иран в Перийския залив, предаде Асошиейтед прес.

"Русия и Ирак не приемат схемите, които внасят разкол и предварително посочват виновници" в зоната на Залива, заяви Лавров след срещата си с иракския външен министър Мохамед Али ал Хаким. Според руския топ дипломат двете страни споделят обща позиция относно това как да се търси деескалация на напрежението в зоната на Залива.

"Ние и нашите иракски приятели смятаме за необходимо това да се прави по такъв начин, че усилията на всички играчи да се обединяват, а не чрез схеми, които внасят разкол и предварително посочват виновници", поясни Лавров, цитиран от ТАСС.

Иракският министър заяви, че двамата с Лавров са обсъдили ситуацията в Персийския залив и предложените инициативи за осигуряване на безопасност на корабоплаването за всички.

"По проблемите на палестинско-израелсикя конфликт ние твърдо сме за спазване на всички решщения на ООН, които насочват страните към пряк диалог с цел договореност за решение чрез две държави и смятаме за контрапродуктивни опитите да се приватизира процеса на палестинско-израелското уреждане", подчерта Лавров.

Обсъдихме ситуацията в Сирия и потвърдихме важността на запазването на териториалната й цялост и връщането й в Лигата на арабските държави, заяви иракският външен министър. Той подчерта важността на т.-нар. формат от Астана и заяви, че Ирак възнамерява да участва в следващата среща като наблюдател.

Освен с иракския си колега руският министър се срещна с премиера Адел Абдел Махди, председателя на парламента Мохамед ал Халбуси и президента Бархам Салих.

В руската делегация, придружаваща министъра, са включени ръководители на компаниите "Газпром нефт", "Роснефт", "Союзнефтгаз", "Технопромекспорт" и Федералната служба за военно-техническо сътрудничество".

"Русия с удовлетворение отбелязва тенденцията за нормализиране на отношенията между Багдад и Ербил, надяваме се, че всички оставащи въпроси ще бъдат решени - това ще бъде от полза за социално-икономическото развитие", подчерта Лавров, който по-късно днес пристигна в столицата на Кюрдския автономен район и разговаря при закрити врата с премиера Масрур Барзани.

Последвайте канала на

БТА
622 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.07 | 22:56

1

братушките разширяват сферата на влияние

2019.10.08 | 09:48

2

учат се от сащ

Добави коментар

Водещи новини