Путин се срещна с Родриго Дутерте

  • 03 октомври 2019 21:00

  • 1179
  • 0
Путин се срещна с Родриго Дутерте
© gettyimages (архив)

Недостатъчно близките отношения с Русия след Студената война бяха поради недоглеждане на филипинската дипломация и стратегическа грешка.

Това заяви днес президентът на Филипините Родриго Дутерте в реч пред пленарното заседание на дискусионния клуб "Валдай" в южния руски град Сочи, предаде БТА, позовавайки се на ТАСС. Той каза, че след края на Студената война филипинската външна политика на практика почти не се е променяла. По думите му това е било "недоглеждане от стратегически мащаб и резултат от бюрократична инерция". Дутерте изтъкна, че когато е бил избран за президент, той се е зарекъл "да поправи това положение".

На срещата с филипинския гост руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 обеща Русия да помага на Филипините в борбата с тероризма. Путин отбеляза личните заслуги на Дутерте за активизирането на двустранния политически диалог между Москва и Манила и успехите в търговското и икономическото сътрудничество. Дутерте благодари за поканата и за гостоприемството, оказано на неговата делегация. Той припомни, че от 2016 г. съветите за национална сигурност на Филипините и Русия имат редовни срещи и че подписаното същата година споразумение за двустранно сътрудничество в отбраната е увеличило честота на визитите на високо равнище между двете министерства на отбраната, предаде ТАСС.

Ройтерс и ДПА цитират потребители на социални мрежи във Филипините и в Русия по повод неугледния външен вид на Дутерте на срещата му с руския премиер Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега. Поместени в мрежите снимки показват как Дутерте - с костюм не по мярка, раздърпана риза и разхлабена вратовръзка - се ръкува с Медведев.

Руският журналист Павел Вондра се пита: "Дали не е пиянствал цяла нощ?", "Дали не е излязъл току-що от кръчмата?" и "Дали филипинците знаят какво е държавен протокол?". Потребител на Туитър" от Манила пише: "Извиняваме се за този човек. Радвайте се, че не ви е президент". Друг предлага руснаците да си го задържат, защото той е "най-добрият и най-блестящ" президент.

Говорител на Родриго Дутерте го защити, като обясни, че той се задъхвал и затова е разхлабил възела на вратовръзката си. Освен това говорителят заяви, че Дутерте поддържа много добра хигиена и тялото му "излъчва приятно ухание".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини