Путин и Зеленски нямат да се срещнат скоро, но Киев започва да изтегля войски от Донбас

  • 19 септември 2019 09:15

  • 1643
  • 7
Путин и Зеленски нямат да се срещнат скоро, но Киев започва да изтегля войски от Донбас
© Getty Images/Guliver (архив)

"Контактната група провали срещата - Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога бяха лишени от повод за скорошна среща", пише в. "Комерсант".

Очакваният форум на "нормандската четворка", на който трябваше да се срещнат за пръв път президентите на Русия и на Украйна, няма да се състои в близко бъдеще.

Преговорите между лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция са отложени за неопределено време, тъй като Тристранната контактна група за Донбас не одобри вчера единна редакция на "формулата на Щайнмайер" и не се споразумя за раздалечаване на войските в региона, пояснява руският ежедневник.

Формулата предвижда да влезе в сила закон за специален статут на Донбас след избори в Донецка и Луганска област, които трябва да бъдат признати от ОССЕ за честни и свободни. Този сценарий за уреждане на конфликта постоянно се обсъжда, но никога не е бил оформян на хартия като споразумение, се казва в материала.

Представителят на Русия в Контактната група Борис Гризлов обвини за всичко Киев, поставил според него под заплаха срещата в "нормандски формат" и "провалил решението за раздалечаване на силите в (селищата) Золотое и Петровское, тъй като проблемите на сигурността трябва да се синхронизират с политическите въпроси". Украинският представител в групата и бивш президент Леонид Кучма си тръгна Минск без да коментира.

Самият текст, неподписан вчера, "изглежда безобидно" според "Комерсант". Русия и непризнатите Донецка и Луганска народна република обаче приемат за предпоставка, че той трябва да се включи и в приетия вече украински закон за специален статут на Донбас, и в конституцията на Украйна. Украинският външен министър Вадим Пристайко от своя страна направи специална уговорка - изборите в Донбас, предвидени от "формулата на Щайнмайер", може да се състоят само след "съответната подготовка".

Какво предполага тя, обясни във Фейсбук Егор Чернев, депутат от украинската пропрезидентска партия "Слуга на народа". Позицията на Киев е категорична: в Донбас първо трябва да се вземат мерки за отбрана - да се установи контрол върху границата с Русия и "да бъдат разоръжени руските и проруските бандитски формирования", а чак след това политически мерки, тоест избори.

Според депутата външният министър е уверил парламента, че в украинската "конституция няма да бъде затвърден специален статут на окупираните територии". Явно именно тази позиция на Украйна е провалила подписването на договорената формула, заключава "Комерсант".

Украинската делегация на вчерашните преговори в Минск е пренебрегнала указанията на президента Зеленски, цитира изданието "Лента" коментар на руския политолог Алексей Чеснаков.

Съгласуваният вече текст на "формулата на Щайнмайер" бе изпратен със специално писмо в Контактната група от политическите съветници на държавните глави от "нормандската четворка", включително от Андрий Ермак, представляващ Украйна, написа Чеснаков в Телеграм.
Той отбеляза и разнопосочните изявления на украински официални лица - представителя на Киев в Контактната група Леонид Кучма и външния министър Вадим Пристайко. "Журналистите питат: защо Кучма е против "формулата на Щайнмайер", а Пристайко заяви, че я е съгласувал? Старата игра на добър и лош партньор в преговорите", резюмира аналитикът.
Украински депутати приканиха Киев да направи отстъпки, за да се сложи край на конфликта в Донбас, пише в. "Известия".
Единствено решение са преговорите - конфликтът не може да бъде решен с военна сила, заяви Даниил Гетманцев от партията "Слуга на народа".

"Не се каним да разглеждаме промени в конституцията на Украйна с оглед специален статут за Донбас. Това си е направо федерализация на Украйна, което в крайна сметка ще доведе до фактическото й разпадане (. . .) От друга страна, разбираме, че преговорите предполагат постоянни отстъпки. Трябва да има компромис. Нещо трябва да жертваме ние, нещо трябва да жертва и другата страна", каза депутатът от Върховната рада.

Украйна започна да изтегля войските си по цялата дължина на разграничителната линия в Донбас. Киев демонстрира готовност за уреждане на конфликта, информира в. "Московский комсомолец".
Изданието се позовава на Володимир Кравченко, командващ операцията на Киев в сепаратисткия регион, който съобщил за изтеглянето на среща със специалната представителка на ООН в Украйна Оснат Лубрани.

В момента тече подготовка и в района на някои селища се създават "безопасни зони", след което ще започне самото изтегляне на силите. Такава задача са поставили президентът Зеленски, министърът на отбраната Андрий Захороднюки началникът на Генщаба Руслан Хомчак. Киев се надява другата страна в конфликта да предприеме огледални ответни действия, добавя "Московский комсомолец".

Последвайте канала на

БТА
1643 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.09.19 | 09:28

2

ФОРМУЛАТА Е СЛЕДНАТА: ДОНБАС ПОЛУЧАВА СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ И СТАВА МИРЕН. ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМ И УКРАЙНА ВЛИЗА В НАТО ЗАЕДНО СЪС СПЕЦИАЛНИ ДОНБАС. ПОСЛЕ ПОЧВА БИЕНЕ НА ПРОРУСКИ ПАРАВОЕННИ.

Жак

2019.09.20 | 00:43

7

колкото влязоха американците в Сирия,толкова ще влезе Украйна в Донбас

Булгур Булгаров

2019.09.19 | 15:26

6

Още е много зален Зеленски да се среща с Питкин
Нека да узрее малко пък тогава

2019.09.19 | 09:26

1

зеленски няма причина да се среща с путин, ЗЕЛЕНСКИ е със Запада.

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.09.19 | 12:02

5

Пише се ''кОмик'' ме руски цървул!

2019.09.19 | 11:52

4

зеленски професията му е Кумик.а на ПУТИН не е кумик.и ние сме с запада,заъова сме западнали толкова.

2019.09.19 | 09:42

3

Нещата не са толкова прости,колкото си ги коментирате тук,чешейки си езиците и партийните предоргазмени сърбежи...

Добави коментар

Водещи новини