Русия заплаши Чехия със санкции заради плановете за преместване на статуята на съветски маршал

  • 13 септември 2019 16:48

  • 2365
  • 5
Русия заплаши Чехия със санкции заради плановете за преместване на статуята на съветски маршал
© Getty Images/Guliver

Русия заплаши с ответни мерки по повод плановете на общинските власти в шести пражки район Бубенец да бъде преместена статуята на съветския маршал Иван Конев, пише днес чешкият вестник "Лидове новини".

Според изявление на руското външно министерство това "цинично решение" на общинарите може да навреди на руско-чешките отношения и то няма да остане без отговор. А според чешкият министър на външните работи Томаш Петричек спорът за статуята на маршала е фактологичен.

Иван Конев е оглавявал частите на Червената армия, изтласкали нацистите от Прага и голяма част на Чехия през 1945 г. Паметникът му, издигнат през 1980 г., когато в Чехословакия все още има съветски войски, винаги е предизвиквал спорове. Известно е, че маршалът е участвал в потушаването на Унгарското народно въстание през 1956 г. и в смазването на Пражката пролет през 1968 г.

По решение на общинската управа в шести пражки район статуята на Конев ще бъде преместена. На нейно място ще бъде издигнат мемориал за освобождението на Прага през войната.

"Това е въпрос на фактологична дискусия. Не виждам място за заплахи от санкции. Руската страна трябва да отчете, че никой не възнамерява да унищожава статуята. Понастоящем общинските власти обмислят къде да бъде поставена статуята", каза чешкият външен министър Петричек.

Говорителката на министерството Зузана Щихова поясни, че преместването на паметника не противоречи на нито едно двустранно споразумение между Чехия и Русия. "Евентуалното преместване е изцяло в правомощията на органа за местно самоуправление", каза тя в отговор на изявлението на външното министерство в Москва, пише "Лидове новини".

ТАСС съобщи, че посланикът на Русия в Прага Александър Змеевски е бил извикан днес в чешкото външно министерство във връзка изказвания от миналата седмица на руския министър на културата Владимир Медински по адрес на кмета на Прага 6 Ондржей Коларж. На 6 септември Медински каза, че някакъв "гаулайтер от местен мащаб" е решил да маха паметника на "освободителя и спасителя на града". Същевременно Медински похвали чешкия президент Милош Земан като "мъдър и образован човек", който е казал, че "това е безобразие и не бива да се прави".

Последвайте канала на

БТА
2365 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
bai

2019.09.24 | 01:28

5

standarta e visok zashtoto imat za sasedi germania i avstria bace

gjuro

2019.09.16 | 17:53

4

Vse po vasata gajda,ruska paplach,njama da stane.

к

2019.09.16 | 14:06

3

Хайде сега и нашичките да разкарат паметника на окупационния корпус от центъра на София.

ЧИЧО

2019.09.15 | 09:56

2

ТИЯ НАГЛИ РУСНАЦИ ИСКАТ С ВЕКОВЕ ДА ГИ ТАЧАТ КАТО ОСМАН ПАША ПО БЪРЗО ДА ДЕ ЗАЛИЧИ РУСКАТА СЛЕДА В ЕВРОПА СЪЮЗЪТТ САЩ И ЕВРОПА Е НАЙ ПРАВИЛНИЯТ СЕГА ДВЕ ГОЛЕМИ ДЕМОКРАЦИИ

Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2019.09.14 | 08:45

1

Браво на чехите, за това сега стандарта им на живот е в пъти по-голям от нашият, защото се отърваха от рускя миризлив ботуш по-рано!

А ние ще сме в инвалидна количка още, докато в БГ има русофили продажни в НС!

Добави коментар

Водещи новини