Сергей Лавров: Нестабилността в международните отношения се засили в последно време

  • 05 септември 2019 07:52

  • 516
  • 0
Сергей Лавров: Нестабилността в международните отношения се засили в последно време
© Getty Images

Нестабилността в международните отношения се засили в последно време, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Бих казал, че международните отношения продължават стабилно да се усложняват. Това е процес, който засега никой не успява да спре", каза Лавров в интервю за медийната група "Известия".

Руският външен министър обърна внимание, че САЩ заедно с най-близките си съюзници водят политика, насочена към подкопаване на установената след Втората световна война международноправна система.

"Това включва споразумения, постигнати през последните десетилетия в сферата на стратегическата стабилност и контрола над въоръженията. . . Като цяло международноправните структури, които бяха създадени след Втората световна война и се развиваха въз основа на универсални споразумения, сега са подложени на тежко изпитание", отчете Лавров.

Руският външен министър отбеляза, че в опит да замени наложилите се норми на международното право Западът всеки път изобретява нови правила според моментните си нужди и интереси, а след това ги натрапва на други страни.

"Г-20 отразява признаването на реалностите на многополюсния свят. Именно с тези реалности Западът се опитва да се бори, като се старае да запази своето господство, което е упражнявал през последните 500 години, "поръчвайки музиката" във всички международни дела", каза Лавров и добави: "Самият факт, че Западът е заинтересован от дейността на Г-20, показва, че той е принуден да признае тази нова реалност."

Фактът, че развиващите се региони в света не са представени, е "основен проблем" на сегашния състав на Съвета за сигурност на ООН, заяви руският външен министър. По думите му Бразилия и Индия имат пълното право да подобрят своите позиции в съвета, явно имайки предвид, че те трябва да станат негови постоянни членове.

Лавров отбеляза стабилизиращото влияние на Г-20, където са представени всички ключови региони на света и центрове на икономическо и финансово влияние.

Последвайте канала на

БТА
516 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини