Ердоган: Турция иска да продължи да си сътрудничи с Русия в областта на отбраната

  • 27 август 2019 19:30

  • 587
  • 5
Ердоган: Турция иска да продължи да си сътрудничи с Русия в областта на отбраната
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция иска да продължи сътрудничеството с Русия в областта на отбраната, включително по бойни самолети, предаде Ройтерс, като цитира турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на Турция е на еднодневно посещение в Русия, където днес посети Международния авиокосмически салон МАКС 2019 край Москва и разговаря с руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

Руският президент посочи, че евентуално съвместно производство на руска авиотехника е било сред темите, които е обсъдил с турския си колега, съобщи ТАСС.

"Говорихме за сътрудничеството за Су-35 и за възможна работа дори по новия Су-57", отбеляза Путин. "Имаме много възможности, показахме новите оръжейни системи за радиоелектронна борба. Много от представеното според мен заинтересува нашите турски партньори, не само от гледна точка на купуване, но и на съвместно производство", добави той. "Всъщност ние сме готови за това и активно ще обсъждаме отделни направления", каза още Путин.

Създаването на зона за сигурност в района на турско-сирийската граница ще допринесе за запазването на целостта на Сирия. Това заяви руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

Разбираме безпокойството на Турция, свързано с осигуряването на безопасността на южните й граници, смятаме, че това са законни интереси на Република Турция, посочи Путин.

По думите му по време на днешните разговори турският лидер "достатъчно подробно и заинтересовано" е разяснил позицията си по този въпрос.

Изхождаме от това, че създаването на зона за сигурност по южните граници на Турция ще бъде добро условие за осигуряването на териториалната цялост на самата Сирия, подчерта президентът на Руската федерация, като отбеляза, че Москва подкрепя действията, насочени към деескалация на напрежението в тази зона.

На преговори в Анкара на 7 август турски и американски военни представители се договориха за създаване на съвместен оперативен център в Турция с цел координиране на установяването на зона за сигурност в Северна Сирия.

Руският президент посочи днес, че Турция носи голям товар, свързан с приемането на над 3 милиона сирийски бежанци.

Всъщност нормализирането на ситуацията на територията на Сирия е свързано с връщането на много хора в родината им: над 300 хиляди бежанци са се върнали по родните си места, каза Путин.

Според руския държавен главната задача при разрешаването на сирийския въпрос е стабилизирането на обстановката и осигуряването на реализацията на процеса за политическо разрешаване на кризата.

По време на разговорите ни с Ердоган основно внимание бе отделено на ситуацията в Сирия. Русия и Турция тясно си сътрудничат в рамките на Астанинския формат с участието на Иран. Според нас този формат е най-ефективният механизъм за разрешаването на сирийската криза.

Смятаме, че на този етап най-важно е да се съсредоточим върху окончателната стабилизация на ситуацията "на суша", посочи Путин.

Той каза още, че се надява конституционната комисия на Сирия да започне работа в най-скоро време, информира ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
587 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
един каза ...

2019.08.28 | 15:43

5

мдааааа... и турците разбраха, че само Русия е истината. Защото ... Русия винаги побеждава и ако случайно Русия не е победител, то още не е стигнат края. Бог пази Русия! Велик народ, велика нация! дълбок поклон!!!!!!!!!!!!!!!!!

колко ти платиха роска

2019.08.28 | 00:45

4

Роска, к'во стана бе пиле? НАТО-вска държава сътрудничи с Русия и прави сделки за милярди, а ти рече и отсечи и среден пръст показа, да те у мазника американски

ужас

2019.08.27 | 19:47

1

Бий врага, за да те уважава. От 14 войни помежду си, Русия е победила в 13. Губи само Кримската, в която против Русия освен Турция са воювали Франция и Англия.

2019.08.27 | 23:55

3

to na piqnata kochinka Russia 80% ot vreme e v voina dano da q vidq onushtojena tazi kochina

2019.08.27 | 23:31

2

Да много ядосани хора има, налага се някой да помага, че му дойде повече от акъла

Добави коментар

Водещи новини