Над 250 задържани при опозиционните протести в Русия 

  • 11 август 2019 06:49

  • 449
  • 0
Над 250 задържани при опозиционните протести в Русия 
© Getty Images/Guliver (архив)

Руската полиция е задържала над 250 души при опозиционните протести вчера, предаде Ройтерс, като се позова на независима мониторингова група.

Организацията ОВД-Инфо съобщи, че 178 човека са били арестувани в столицата Москва и 80 във втория по големина град в Русия, Санкт Петербург. Малък брой хора са били задържани на други места, включително в Ростов на Дон и Брянск.

Според неправителствената организация "Бял брояч" в протеста в Москва са се включили до 60 000 души и той е бил най-големият в Русия от осем години. Полицията оцени броя на демонстрантите на 20 000.

Множеството скандираше "Долу царя!", визирайки президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, и развяваше руски знамена.

За разлика от предишни подобни протести срещу забраната за участие на опозиционни кандидати за местните избори в Москва другия месец вчерашният бе разрешен.

Над 500 демонстранти, много от които младежи, обаче се насочиха към сградата на президентската администрация в Москва. Те скандираха "Путин е крадец", предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Полицията, която бе отцепила сградата с кордон, задържа няколко десетки от демонстранти.

На фона на протеста, руският президент посети Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Той бе показан по държавната телевизия, облечен в кожено яке, на шоу, организирано от рокерския клуб "Нощни вълци".

Засега Путин и Кремъл избягват да коментират вълненията около местните избори в Москва, отбелязва Ройтерс.

Преди днешния протест полицията задържа обявилата гладна стачка опозиционна активистка Любов Собол. Маскирани мъже обискираха нейния офис.

Полицията заяви, че разполага с информация, според която Собол и други активисти са планирали провокация днес.

Последвайте канала на

БТА
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини