Северна Корея задържа екипажа на руски риболовен кораб

  • 24 юли 2019 11:20

  • 1144
  • 0
Северна Корея задържа екипажа на руски риболовен кораб
© Getty (архив)

Северна Корея е задържала екипаж на плавателен съд от 15 руснаци и двама южнокорейци за нарушаване на режима на влизане на нейна територия. Това съобщи днес  посолството на Москва в Пхенян, цитирано от Ройтерс.

Екипажът е задържан на 17 юли от севернокорейската гранична охрана и в момента е държан в хотел в град Вонсан, посочи на страницата си във Фейсбук руската дипломатическа мисия в Пхенян. Корабът според посолството се казва "Сянхейлин-8" и е собственост на Североизточната риболовна компания от руския град Невелск. Той също е във Вонсан.

Дипломатическата мисия посочи, че според севернокорейското министерство на външните работи екипажът е задържан за нарушаване правилата на влизане и престой на територията на КНДР.

Говорителка на южнокорейското министерство на външните работи засега не коментира въпроса за двамата южнокорейски членове на екипажа. В понеделник на руски консулски служители било позволено да се срещнат с хората от екипажа, които били в добро
здравословно състояние.

Руското посолство заяви, че е в постоянна връзка със севернокорейските власти и предприема всички необходими мерки да уреди ситуацията. Русия поддържа добри отношения с КНДР и продължава да е неин редовен търговски партньор, отбелязва Ройтерс.
Южна Корея се опита да намали напрежението със северния си съсед, но южнокорейското правителство все още забранява на гражданите си да ходят в Северна Корея без разрешение от Сеул.

Последвайте канала на

БТА
1144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини